係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
Schneider INVERTER有用過
PLC就真係咪搞 SOMACHINE又難用 同GXWORKS有得揮
今年4月上佢地TRAINNING個陣仲係叫人用MODBUS
PANASONIC PLC係咪收左皮?
WH後係日本搵到工
係呀 係香港捱過3幾年
Panasonic servo好似出名過PLC
你當佢係 Omron CP1個類PLC仔咁用,其實唔差
inverter喺日本洗鬼用 Schneider
大把平靚正過佢
Schneider自己無開發同統一嘅 protocol,咪叫你地用modbus TCP,起碼同外界溝通到先,但係唔好問 Cyber security
士機撚好難揀,而且件件都係Benz價錢
modbus好似好舊
我完全未用過
見過同事用一次咁大把
個SOFTWARE淨係XP先行到
喺香港讀緊細電
我都想試下出國做
黎緊會讀msc
SCHNEIDER真係唔平
你知 交左陀地我地同SIEMENS買又有得平又洗再買SOFTWARE
上次都係R佢地個SOMACHINE唔洗錢番黎用
日本做又用三菱多, 佢地有SUPPORT PROFIBUS 既版本
SCLANCE 係好貴
次次買之前都同西記傾過,買最平個隻
而且有SELECTION TOOLS 通常西記比左話要邊d device 我地用selection tools再做一次比較
巴打你講得岩
modbus tcp/ip都唔算新
連自己專用既通信都無
努力
衝出香港
抄得下呢啲先
下星期三見果份
果間公司未決定好用咩PLC
扮下專家都好
Step7都唔識
咩係step7
你問我一定係叫你用西記
細機既野s71200搞掂,加埋SAFETY IO 十萬日元都唔洗
S71200仲要用STEP7 BASIC 即係唔洗錢
西記SOFTWARE
STEP7 = 西門子玩PLC既SOFTWARE
STARTER=SINAMICS(DRIVE)S120,G120既SOFTWARE
SCOUT=SIMOTION,MOTION CONTROLLER ge SOFTWARE
WINCC=HMI SOFTWARE
STARTDRIVE=TIA既DRIVE SOFTWARE
Step7即係個software?
好似CX programmer 咁?
我個人覺得CX比較User friendly
無錯

用過8.0 仲係新仔個陣
靠佢學晒PLC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞