係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
做緊vender,一直好想試下轉做PLC,未接觸過工業呢邊想見識下

Btw樓主不如分享下你覺得最有成功感既project
E3Z去到細微位唔準呢樣真

home sensor係指
擺番啲野去home 位?original positon ?
碼頭吊機用,我只係識換Drive 入面D零件,同埋基本PLC都識睇既,多數跟fault用
咁嘅組合有啲奇怪喎,力士樂加費事托
係用 analog signal, pulse train,pwm定行hart?
有無得同你訂parts?
xy軸頭尾位 sensor, 求其屈塊90度鐵片
快靚正,又唔易受外界干擾
碼頭係用mv 定lv drive?
一係去西記做啦,起碼有正規 training比你
睇PLC ladder唔難,成千上萬行都係咁睇,寫先係難,落手寫個 impulse function都唔易架
轉行搞專搞PLC,主要係做水處理或者垃圾場
環境都好惡劣又無囡囡
有冇咩特別原因 點解要用呢啲
Penumatic跟埋reed switch
Electric 都會有encoder
做開xy軸嘅 position control
通常都有三粒 sensor, 第一粒係limit, 中間係 home, 再出少少係 speed limit, 同軸另一端有位就放 speed limit同limit, 無位就放一粒 limit
咁個 servo行幾快都唔驚飛出街
氣動就放 pressure release valve或者 center off valve都做到急停效果, encoder除非係abs,如果唔係都慢半拍(講緊極端 machine safety)
有趣
我一般都係
friction datum/home point(bolt 舊aluminum block initialize 果時撞埋去)
其他都係交俾encoder
有必要先加sensor 去hardstop
無用過external sensor去做你果啲
你果啲講緊咩距離,速度,rev etc
大家盡情騎劫
多謝咁多位巴打 學到好多野
我係日本啵

無女真係好大獲
西記最勁唔係ladder 而係scl/stl
即係
L mw50
Opn db 100
T dbw2
Tak
L dbw4
<>I
Jnc a7d1

好似暗號咁既language
我做好細project
最有成就感係做話風車試驗機 車軚試驗機 玩左成個月
咁早起身出門
整qc既機
多唔多project會用cam去認野
細電佬留名學嘢
申利淨係識8052
車軚試驗機有用cam 但係判定ng ok個part係間廠自己寫 我部plc幫佢地拎data
風車就用個drive 拎轉速 溫度 出力 然後做report
Drive safety 員係用過sto ss1
題外話
tiav15日文終於流出啦
個結構其實好簡單,用servo加 gear box經條 timing belt由A點去B點,前後約2m,行程變化大約幾mm,servo要行4500rpm以上先做到spec要求,所以一夾實件野,張台就要彈射出去。裝依幾粒 sensor已經係最經濟同簡單嘅做法
試過滴左粒汗落個 braking resistor度,真係變左水蒸氣
再唔係用c 都得,TIA識轉
屌禁錯制比左負評sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞