係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
機場即係做咩多?
串過西門子
有上過佢地日本個office 佢地講到自己d plc 好勁
係唔係長期唔夠人定份工好垃圾,見佢定期出post
明白你感受
對住個Mon 講粗口
剩係去過omron UK hq
佢地有啲好洗腦既presentation...
啲error仲要特別鐘意係你放break/去廁所
果時出黎
啲仆街tech又特別鐘意同你log
other fault
講明at your own risk先
四碌落地嘅機架係四方通,中間灌膠水,乾左之後硬過條頸
係咪要叫口號
Omron 萬歲!
有d仆街 仲會亂咁禁你部機
而家自己寫既程式一出error就自動backup dB
十足十啲legal statment

我in line machine
mount左落地 用唔到碌

我係幫個penumatic pulse 兩下反方向
再買新damper
咩system
有行家講過,香港地普遍engine識 technical唔識 oral, 又talk得又識做又點會落手做
佢地有話唔知自己係世界頭幾多patent多既公司
某幾個market市佔頭幾
呢個sensor係most popular
etc.
灌膠水
唔係工程師天性?(定人類)
你叻呢啲technical/practical 社交能力就低
omron其實唔錯,地鐵有好多舊系統都係 Omron。不過佢比keyence㩒住黎打
結果走中低擋攞 market share,又遇著panasonic搞搞震
我太懶
只係係每個actuator 動作上
set個timer
夠鐘都未到位就係某個address +1
誤會左,我指四條柱,唔係碌
係咪extrusion?
唔怪得請唔到人啦,要求咁高
我仲諗住就快畢業,想去試下
完全無留意呢啲市場野
應該要開始留意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞