係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
係咪要著西裝見工?
西裝應該基本啦
係咪要整套日本純黑西裝
是 記得打TIE
有無好介紹?
青山AOYAMA 平靚正
唔好打黑色TIE
咁咩色tie
藍色OK
去青山AOYAMA話我要買套西裝見工
店員會幫你搞掂
ME BUY UNITED ARROWS
平d靚d?
真心日本西裝唔平
邊間靚d
係ive有玩過下寫下program(學校都教下點寫交通燈)

想問下出黎做野要識去到咩程度
出到黎先會學到實際野 交通燈都唔需要用到PLC
例如你係做同氣體有關就自然會學到PID
做印刷機之類就會學到DRIVE
每個牌子雖然有佢地特有既地方 但基本野都係一樣
而且而家業間都開始想統一PROGRAM個PART
有PLCOPEN,IECXXXX唔記得左咩NUMBER
好似OMRON同SIEMENS係DRIVE CONTROL基本上用既BLOCKS都好相似
最重要係睇MANUAL!
想問下巴打
PLC/SCADA 係咪算係呢行全球通用既野
同埋你點睇呢行既發展(香港同全球分別既前境)
我EEE FG 最近見左份係做automation control 既project engineer, 雖然未收到offer 但都想了解下呢一行多D
Beckhoff drive 個part 好唔好寫? Siemens 用scout 寫開,客話好煩唔鍾意用

Iec developer 仲有無人用
日本仔用到屌屌聲
我ive仔都搵到工 你大學一定可以 加油
Plc 仲有排玩 scada 係另一個層次 想玩pcs7?
見到樓主呢個post就醒起好似有份19三菱PLC工廠manual,其中一個section好似係講製造汽水conveyor成個programming process,見到頭都痛埋 仲有堆乜春7 steps control layers同跟British Standard做嘢,真係悶到hihi
我其實冇呢行既知識,了解中
但我in 個間公司話包training
樓主,我好有興趣讀PLC, 但係搵唔到岩心水既course, 有無好介紹?
自己買套電腦模擬PLC玩
想問下DCS同PLC嘅分別
唔係話日本後生仔都搵唔到野做咩,做咩會肯請外藉人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞