係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
大阪巴
有無tg?
十幾年前自學用黎做啲濕鳩細自動化機器路過

有用過 mitsubishi, Panasonic 同埋有隻以色列牌子

最緊要平同用到就得
用士機撚? 睇 catalogue好似好難揀
英國都用SMC? 唔係用Festo或者IMI個啲歐洲野多?
呢到好興SMC
佢地近排仲係歐洲設埋廠
出貨快左好多
功能上分別唔大,但細節有唔同IEC standard, programming language, emc, harsh environment, etc

festo個youtube channel堅好睇
上年有個super conductor 既contactless material handling
型撚到
SMC同 Schneider都係用現貨+ free sample/demo冧你落疊
我呢頭
SMC demo有
但平野先俾sample (suction cup 呢類 )
Schneider完全未用過
SMC好似大部份產品都有得試用,只係個 sales肯唔肯郁手
Schneider係得索制 circuit breaker襟用, automation野就唔用搵自己笨
Panasonic PLC都用過,呀青都唔係後生仔
circuit breaker, terminal block, panel cabinet
剩係買過呢啲schneider野
佢堆automation有咩咁衰?
暴露年齡系列
早兩三年新個堆Modicon PLC 嘅real time clock 同 calender有好柒嘅 firmware bug ,佢地mkt team喺未推出之前吹到 hero product咁,靠佢重振雄風,點知一出之後比 Schneider其中一個SI話執到都要喊三聲
樓主係被調到日本做野?
你有無聽過NAiS依個牌子先
講真,做入門PLC好過好多牌子,但只限入門
一去到復習數據處理佢就唔係咁就手
竟然係咁

手多check左check
https://ipcsautomation.com/blog-post/market-share-of-different-plcs/
之但係schneider都高過omron
但如果計埋周邊啲產品 又點呢
老老豆豆
一玩到數字
我情願寫C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞