係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
都係spec要求,個客問點樣防止衝過龍
唔加多幾粒 sensor都唔收貨,幾廿蚊粒豪比佢
Yokohama project?
Drive個邊應該係yaskawa support你地
我仲停留緊係ladder同要插個keyboard 寫assembly時期
D project好似好過癮
係日本南部
上次係<yaskawa siemens>support我地
但而家....<yaskawa siemens>收左皮,得番YASKAWA
SCL?
純C可以轉到TIA?
D客會點樣決定佢地用到咩SAFETY 既程度?
STO係BASIC,但好似聽D客開會都係唔洗用SS1,SLS..
唔知佢地BASE ON乜
TIA既LADDER已經勁過CLASSIC既好多
又可以用VARIABLE ACCESS ARRAY
即係ARRAY[X]<---
又可以係LADDER同LADDER之間插SCL/STL
即係巴打你會評估台機有D咩危險 然後去選定用咩SAFETY?
咁SS1/2同SLS?
有客講過佢地計埋個OPERATOR由開門到行到台機最快都要5S
所以唔洗即刻停
來來去去都係風火水電消防 access management
師兄介唔介意pm我,可以透路係邊間公司。
係唔係基本要有degree先入到貴公司。
利申: 唔係起底。做碼頭,用緊s7 cpu 400,做緊trouble shooting 。想事業更上一層
想做IT既ENGINNER, 冇經驗, 但有幾份PROJECT, 相關學歷DEGREE
日文對答OK, 有冇AGENT介紹? (想住大阪, 住過一年幾好住)
好想留日
Camera?自己寫?
有冇多啲detail
我曾經都想用個3D camera - softkinetic
搭point cloud library 做visual inspection
行程變化即係咩 ?
個人經驗
全部靠encoder有啲唔穩陣
見過部機timing belt未tension好
成撚日行下行下jump tooth
客要求
加幾粒sensor算係咁
試過砌到一半叫我俾多個output位佢
部野output明明係fix 麻鬼煩
之後發現根本用唔著
個actuator裝好然後lock死一個位
貴唔貴
而家做梗西門子轉三菱 project 岩岩同客開完會
個客嫌我地做最成個project 貴 就話難個d 比我地公司轉 今日中期報告 見到佢地做到成pat 屎咁 真係想屌佢老母
我幫佢地send data only
受教了!
安全plc成日都做但唔知佢地背後原理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞