係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
我理解fieldbus 只係下遊通訊嘅統稱,可以係 serial communication protocol, CAN, device net, CCL link等等
唔同牌子梗係想你用返佢自家 protocol,但兩個PLC一個講日文一個講德文,唔直接支援咁點算? 唔驚嘅,舊系統一定有自家protocol轉modbus嘅 converter,咪轉返做RS-485(modbus),新系統可以行modbus tcp(速度快啲),咁咪解決到牛頭唔搭馬咀嘅問題
其實有咩打擊到你?
自己專業領域唔係咁易認輸下話
搵個相方都支援嘅 protocol黎解讀各自唔同嘅通訊內容,搞撚掂! 收工!
呢間medical 既
上年reject我mechanical
話我咩都好好
但始終做既field有出入 佢有個更好既candidate
咁我都明
佢話緊幾mg glue
我玩緊幾kg product handling
Electronics 既regulation仲要鬆好多

琴晚一認真睇份野
好多都同自己back ground有出入
唔清楚 good嘅定義係去到幾深入,亦唔認為真係咁易搵到唔同範疇都專家級數嘅 candidate。
你例出黎嘅要求10樣識到一半已經相當唔錯,其實唔係去到R&D level,一般唔會去到好入,重點就係,唔得咪再tune, 你有時間心機總會做到。講 robotics,唔通要你計 forward kinematics咩,都係 teach position嘅然後 pick and place嘅遮,唔炒爛機唔撞到人就無野嘅
咁佢上年用差唔多既理由reject我

Btw: 以前讀書計好多呢啲
mini grams fluid? 用servo pump應該唔難。
sensing element細啲 bandwidth闊啲,valve嘅 flow微調得準啲等等,全部都係用錢堆砌出黎,只要唔係由零開始,比三兩日要你出到貨就濕濕碎啦,你話MEMS 或NAMS就勁揪遮
另外,EMC要求同 industrial grade分別大唔大
原來係matrix專家
咩係MEMS同NAMS
micro/nano scale嘅 electromechanical system, 起碼用電子顯微鏡先睇到嘅機電零件
我睇佢左手手指公縮左入去,就知要計依個 joint嘅 translation 係要用4x4 matrix
應該無玩到咁細
經已唔記得哂啦
所以講返轉頭就係唔駛咁無信心,除非真係揸流灘度日。一般工業應用唔係整火箭,有咩真係無 solution架,最多係蠢啲,煩啲或者浪費啲。。。對不對
呢個要睇interviewer點諗啦
盡力啦唉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞