係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
係啲industrial exhibition 佢地有擺攤位

果日佢地開哂talk講cobot
咪埋去吹下水

其實collaborative 我認識真係唔夠
好多車廠大大碌機械臂fing黎fing去 個人就係格黎
都批到可以用
但點解近幾年爆咁多cobot出黎
而且完全唔同市場

見過個sales
又話個10kg payload scara都可以collaborative
我望到
唔駛大學都攞到工作簽證?
巴打係高技術人士
啲sales好鐘意上門嫁
話就咩email 電話 唔夠清楚
實情就係揸幾個鐘車黎吹一吹水
咁就一日
佢公司就包佢成日交通費連食物錢
不知幾好搵
都未計傾得成生意真真正正開始賺錢

八卦下Omron AS team重係唔係㗎仔主導

睇下先
AS team?
google唔到係咩
https://www.youtube.com/watch?v=nrQiZ9DX-cA
反而google到呢條片
好吸引
Omron以前搞 vision個班㗎仔 team叫 application sensor,而家唔知係唔係咁叫
佢地麻撚煩得黎又好撚好人,好似 keyence咁成個gap喺深圳拖過黎同你玩成日,問佢怕唔怕返深圳比海關扣起套 demo kit佢嚇到鳩縮
歐洲廠都準個robot同人咁近
個operator又信得過個robot
唔同市場?
我去exhibition個陣d sales唔望我 因為我次次都係著工衣坎
其實會唔會係 digital twin作怪?
睇巴打個名,應該識日文仲要唔差
首先
而家cobot市場都仲係未有一個清晰定義
或者用家未夠熟
我都好混亂

10kg scara果個話 你可以collaborative 咁用 (potential)
但佢無講到我要加幾多錢幾多野先可以咁用

車廠就好似好多年
可能市場/regulation唔同

下面呢個
https://new.abb.com/products/robotics/industrial-robots/yumi
我會話最高級別cobot
0.5kg payload, max 300mm/s

↑好似聽過有人咁大佢地
西記係e方面又真係做得幾好
manual又多又全面
三菱 d manual有時睇到嬲

車廠好撚黑暗 工作環境又唔好

但佢無講到我要加幾多錢幾多野先可以咁用<<<加錢?即係又係買addons?
巴打個網個abb robot好細隻 會用係咩application多?
同巴打們吹水真係學到好多野
自己睇到既野真係好少

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞