係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
有無入門牌子介紹下?
另外,應該有d control logic 既design criteria要學既....好似上面講緊7 steps咁....
7 steps咪西門子果隻囉,
design criteria, 其實係參考人地寫法同讀說明書每個component嘅用法,就會識
但你學黎做咩?
不如學 arduino
留名學嘢

做緊automation 但係對PLC完全零認識咁濟
係咪8051果啲fd?
Siemens有step7,mitsubishi有gxworks,omron有唔知乜野studio。
學都學唔晒,而且每個牌子都有自己既motion control,通信方式。
siemens用profinet,mitsubishi用cclinkie,omron用ethnecat,
最近又有新興起既opcua,傳統既又有modbustcp/ip…etc。
睇manual可以學到基本步,但係工作上唔實際應用到好快忘記。
如果係自己玩,買個平平地既mitsubishi都唔錯既?我諗…
我既理解,
DCS= distributed control system,收集好撚多台plc既資料monitor,alarm。
plc只係control
睇manual不嬲都好痛苦 上training坐我格離條友訓撚埋
我岩岩學個梗都係咁,但你明左佢地每個牌子寫program既重要野後就發覺只係日本/美國plc同歐洲plc兩種style
同意,仲要學好多programming以外既野,network,motion,pidcontrol,safety…
學海無涯 回頭是岸
香港唔知,但好似ive有得讀?
有training就去馬啦!
香港識pcs7依d大型系統既無幾多個!
而家唔夠人周圍都搶梗人
最現實問題,有冇溝到日本妹,又或者有冇Local朋友?
用左好多年仲係S7-200果堆,即係灰黑色果隻
個step7仲係好舊,裝唔到落啲新電腦
係邊度搵新程式?
s7-200 我除左講恭喜之外 都唔知應該講乜野好 佢同s5個software我裝左落xp vm入面 長期backup係兩個hd入面。
你只可以“人手“upgrade佢做s7-300/1200/1500,即係抄左佢重寫
但我好多新裝既都仲係用緊依隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞