係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
玩過GE Fanuc果隻舊款PLC
仲用緊MS DOS版software
份manual睇到嘔泡
troubleshooting guide太general
好想去參觀
有無好好收藏同backup你個vm
裝都裝唔番
正確黎講係Schneider
唔洗分咁細
題外話:
schneider有玩過佢個AR
d客話睇就好似好勁 但用唔著
去梗係去德國奧地利啦,大陸間PLC廠好細
價錢問題?
話去就去咩
蘇州近近地頂住先啦
重好多bug添
日本 Schneider係唔係同Fuji joint venture?
應該用CNC controller比較就手
依層就唔清楚
但係聽d sales講食左proface之後賣touch panel多過賣佢地自己既plc
好似幾好玩
好撚想睇video
巴打由0幫佢地做起?
唔關事,主要係多技術學院教
同埋當年進口設備嘅系統係依兩間公司為主
睇下佢地嘅產品線(高中低壓,工控系統)就知道
好奇問下PLC係咪多數用係工業到?有冇d咩例子
我係香港做BS用開DDC,大細project都係用DDC
利申 某德國公司intern仔,讀大電
咁又係
自己讀書個陣上plc堂都係學三菱同西門子
modicon又係畸形m200又唔夠 cheap,M580又唔夠勁。。。 redundant係得舊premium見得下人
佢地仲有個rs232 port
somachine個software又兩頭唔到岸
唔記得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞