係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
無論邊一行, engine =
好撚勁
mechanical design都夠屈機
我完全想像唔到
當個 project唔夠價,就會打低階PLC主意,因為PLC可以用rs485交數上bms
記得少少好快可以拎番起...
個頭係會爆
我試過 我真試過
只係feel到會好想數式 無限加班!
唔駛錢又有 offline sim算係咁啦
佢收我錢我打柒佢添呀
起香港有人唔做,去日本做狗
巴打冷靜d
係咪有d唔開心既回憶
巴打講比我聽我真係好開心。
但…我已經理解唔到
用唔到咁深
望住堆design spec黎計
搵啲off the shelf parts黎開始畫起
又要諗下啲design rule of thumb 可唔可以apply哂落去
起好份BOM
交圖買parts
見到個lead time有時又要改design
啲parts黎到又要驗下係咪全部到spec
想快? 咪分開supplier交圖囉
但有時啲parts一批一批咁黎到
佢地又砌唔埋
屌!
然後個deadline又就黎到
d parts又未齊
又要test run debug
屌!
我果邊4秒

18秒 六份

做food果啲更快
上youtube睇
秒秒鐘幾百舊上落
請問香港西門子好唔好做,我見jobsdb有份返機場
有冇打算歸化?
working envelope 幾大
ball screw定直頭用 linear servo?
以前做隻cartesian robot都搖到仆街
後尾要出絕招先解決到唔夠硬淨嘅問題
佢地啲sales幾串下遮
巴打好大怨氣
Debug 依家野 現場搞啦 聽到有人咁講
咩招?
我有一兩部機 個mass係上面 fing黎fing去
擺部laptop上去 部機會warn 你HDD要停
巴打有無整過食物既
現場咪即係我office出面
一有新機出世 成個星期都唔洗番位坐
鬼頭老細,考完 oral再考你 technical
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞