召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
窮鬼揸開錢七,冇咁先進
我2500CC 公路為主
10KM/L

其實好睇隻腳聽唔聽話
點解會唔肯出燕梳既?
CC大會難控制d驚你炒車?
下下地板油又下下重迫力一定燒油
其實柔柔哋揸已經好唔同,坐都舒服啲
行車偏埋一邊
呢個睇左右鏡同線既距離去調整就得

最重要係技術真係熟哂
跟住就係熟條路
例如邊個位有黃格邊個位要cut線
最好同一個路段位置自己模擬多幾個唔同路面情況
例如一想cut線時冇車同突然有後車駛黎點應對
又例如一想過死車突然有迎面車駛黎又點
成套動作一早諗定
到時就唔洗左諗右諗即應變

我學車都係被屌到仆街
到考時冇cfu係隔離仲鎮定哂
1take 88佢條尾
你應該架車比較細
如果揸中房, 中房大架好橫身
你開窗都要伸個頭出去好辛苦先望到地下條線
(因為架車就算泊正中都好貼線)

泊完入去再調整都無你地咁靈活

BTW, 我呢排試玩D自動泊車, 其實好牙煙
真係好L驚整到隔離
係呀
同埋我成日載住一家大細
好少地板油
冇錯,特別係後生
價錢就同年齡相關,一般25歲樓下會貴啲,過咗又會平啲

不過2500cc好似比兄出過嘅,睇下佢介唔介意講下幾錢
市面上有D飛仔車
例如Mark X 果D你新牌就唔會出保單比你

大CC 多數D車會快D (唔一定, 睇車尺碼)
快D佢又驚你易炒D, 咪貴D囉

Anyway, 有心頭好自己問保險佬最實際
我3X歲, 專業人士
P牌出2500CC

三保要7千幾, 墊底費1萬
我知有D墊底費高D, 保費會便D

但2500CC 都分好多種車
好難一句講晒, 似終要問保險佬
揸過幾次Camry同Cefiro,真係瞄住車尾兩隻角嚟睇
但感覺唔算太難,因為方法上相差不遠,係要小心啲咁解
我諗熟左條路真係會好d, 而家都係一路渣,佢一路指示我去邊/ cut左cut右
簡單D幾十蚊裝個輔助鏡係側鏡
就解決晒呢D問題

我朋友直情換左成個鏡面大角度D
乜都睇晒
講漏咗
仲有車主工種、車齡都有影響,真係要問保險佬
其實泊車點都唔難
只係睇下你一開頭想兩秒調低個鏡
但開車前記得2秒調番高個鏡

定係就咁入再用唔知幾多秒出入多兩次調整

條條大路通羅馬, 其實泊得到就得
乜原來車主工種都關事
真心覺得P牌出車係充滿愛
份三保貴到有時真係懷疑自己
關事
但聽聞影響唔大
總之都要報

文職聽講係便D, 專業工種又便D之類
話雖揸過幾次,但都唔係自己車,冇搞咁多嘢

同埋個人覺得趁新牌應該練下技術,務求第時萬一公司俾架原始車自己都揸得掂,所以自己車都冇搞咁多嘢,連尾cam都冇裝
因為聽聞過「汽車維修」出車係貴,但唔知點解

Btw,好奇想聽下自動泊車嘅嘢
無泊車CAM我真心佩服
其實我細佬都話我靠個CAM 好ON9
咁佢揸左十年車話我ON9 我又無得出聲
其實唔算好有用
因為香港D泊車位太細, D地線又甩色
未必泊得到

但個天眼360度泊車鏡頭真心勁
我想喊出黎
12月19號甩P 想問係咪有一日係唔渣得車
泊L好簡單, 反而S位 係街渣好大壓力
因為我之前考棍VAN
無頭又無尾, 睇位又易
依家渣緊架又長頭又長尾, 泊S好難... 渣左5個月, 都係唔係次次泊得咁貼, 有時個位岩岩好夠泊,我都唔敢泊 怕扭錯後面又BU

L位就好熟
所以養成咗開窗伸頭望嘅習慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞