召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
學緊鴨駕,路線係易,但調頭泊位比其他場窄,而且場細,成日要排隊浪費時間。
另外最大問題想搵街師傅補鐘都難,400蚊一節,但如果沙田有220-240一節,變相你少左練習路試既機會
16年車咁新緊係番原廠啦
你點都有報保險呱?
但我係覺得好難搵到個磨擦點係鬆手制之後會慢慢去 次次搵到磨擦點 一鬆手制 通常都會標前
我知可以用brake控制住先 但我練到慢慢吊極力子個種感覺
今日上第二堂
應該點練搵磨擦點 今日係鴨駕練s位泊車 因為太窄 想慢慢出 但成日都唔知個離合放得夠唔夠 唔知佢其實有動力向前未
我既做法係踏左brake同離合先 慢慢放離合 睇下到左磨擦點未 再放brake睇下佢行唔行
但咁樣做 有時可能會未有動力行 有時又會快得濟
想問點先可以用個離合器控制速度控得好啲 今日都比丫sir話左唔小次太快 仲要係泊車
極力子要慢放,嘗試用隻腳感覺個震動
特別係泊位掉頭時,當你感覺到震就踩返深少少先再放手掣/迫力,咁就唔會過快
同埋行得太快嘅話就一樣,踩返深啲極力子,減輕動力就會慢返
但我係覺得好難搵到個磨擦點係鬆手制之後會慢慢去 次次搵到磨擦點 一鬆手制 通常都會標前
我知可以用brake控制住先 但我想練到慢慢吊極力子個種感覺
咩情況下會畀人認定你係沒有顧及其他道路使用者?
人地打左好耐燈 你唔識讓佢
最簡單例子 唔識讓白車
會唔會易理解
我搵左李sir,有冇其他人有好介紹
衰d咩?
最長喎,元朗村先短又易
我記得我考嗰時候應該前面冇人打燈, 亦都冇車需要我讓。。。
巴打唔駛咁灰,學得棍波,死火/標前/跑馬仔係必經階段

架車一放手掣就標前,表示你本身攞磨擦點攞得比較高,所以架車已經有好足夠嘅動力起步,咁嘅情況下,其實你放手掣前架車已經有一定程度嘅震動

我覺得巴打下堂可以試兩件事:
第一,吊到震,起動前踩返低少少,hold住左腳,再放手掣,咁就唔會標
第二,師傅肯嘅話,掉返轉練,吊到震先,同踩低少少嘅震比較,再同踩盡哂嚟比較,咁樣會容易啲掌握到分別(一般駕院師傅唔會介意,因為係阿公車;私人師傅就一個個,始終傷車)

放鬆練啦,衰極都係得你同師傅兩個,其他嘢冇人知,況且呢啲事情師傅司空見慣
鴨駕泊位有幾多?
沙田計埋考試位起碼12個
會唔會關行人事?
駕院入面個場靜,搵磨刷點可以聽埋聲,出到去淨係可以靠隻腳feel或者feel部車震
冇行人呀
學牌冇限制1號係因為你申請學牌嗰陣冇報,黃紙就唔會寫
我建議你申請 p 牌嗰陣剔翻要戴眼鏡
六萬墊底
慢車cut線冇望盲點就撞左了
學緊車既朋友記住望盲點好緊要
撞得好勁?要整咁貴應該唔只係撞花左
佢拎返原廠整一定貴,前車門小部份凹左,後車門撞花 唔算好勁,出面整一二萬應該有找
唔知你學成點啦
但係我都係考之前10日先數番自己學得5堂
跟住嗰個禮拜差唔多隔日隔晚就搵師傅操
我學10堂,除左臨考嗰一朝,每次都死火
到臨考嗰朝操多一課都有換完線唔記得回燈號,跟住師傅又話對面有車我唔應該駛架車出去爬死車,又話我轉完波架車好chok

結果我都係一take
練多兩堂操熟左架車你就知大概去到邊個位鬆
同埋我覺得只要踩到架車開始震,鬆少係好過鬆多
最多行得慢甚至唔去,但只少架車唔會標前
同埋考泊位掉頭慢有著數呀
有咁慢得咁慢,慢到架車停都無所謂
反而比時間自己睇清楚岩位未

同埋就算我嗰陣操熟左都可能踩踩下架車會好震,又要踩番深d,但係到我踩深少少架車又唔行

呢樣野靠隨機執生
唔該曬師兄
係 我依家就係好似你最後講個段咁 我都覺得鬆少啲好過鬆多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞