召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
唔太關係

學車主要係你喺馬路上嘅意識,其次係應考試場要留意嘅地方
車就小至Jazz大至5噸半我都揸過,唔係最主要要練嘅嘢

留名
考油塘
三手掉頭位好窄,第一手扭盡先開車係咪叫扭死軚?
師傅教一定要扭盡先好去,唔係唔夠位
大家點睇?
油塘衰左 考高超道應該俾交通意外個封路影響左
棍波?
極力子控到架車夠慢就實夠位 唔洗扭死軚
有無人元駕今日過佐
扭死軚扭盡唔係即刻俾考官剔既咩 兩圈半喇喎
油塘個位咁闊
你夠慢一定夠位
澤安試場個位仲窄
放住油快扭?
其實驚自己唔夠快
你講扭軚唔夠快?者係你車速太快
考試唔駛快咖喎
千祈唔好驚阻住後面
唔洗比油 用個極力子加brake 控制車速就得,架車一郁就扭 實扭得切
今日衰油塘 一個大剔 換線未留意交通情況 屌你老母 157係咪要我個頭伸撚埋出窗先叫有望
自動波 有時踩住brake放少少feel唔到架車係咪郁緊 所以唔敢扭驚扭死 再放多啲brake又突然勁快郁 點控制
其實轉彎有冇技巧教?
學左6堂個半鐘既 仲係轉唔掂彎
1時又扭快左1時又慢左
師傅只係話我個人太緊張 要憑感覺
係咪真係要憑感覺我太廢feel唔得
定係佢拖我鐘?
me too
唉 覺得自己好廢物咁
學左成9個鐘啦 仲係1波轉2波
仲係個條路到兜圈仲要次次都唔掂
同問。
十字路口右轉成日都畀師傅提話我唔夠出,
踩咗過右邊線。
我考試就係肥係個彎 加油bro 師傅成日就話望遠啲 無技巧 望住你要去個位黎扭
其實轉彎確實係經驗
車快咪要快啲扭駄回駄
車慢相反
次次唔太同

不過我當年初學就架車大概轉左一半彎就回駄
但呢個只係初學諗住俾少少guideline自己跟下
之後已經唔理每個彎睇餸食飯咁做
我都衰呢樣
其實轉彎都幾睇你個人個空間感,空間感好既會知道部車個轉彎路線再控制堂軚

我自己黎講,轉左彎前半段會沿住左邊膊位行,過左彎中會跟據右邊車頭位置去扭軚,令到部車行番正線中出彎
轉右彎個腦會有條左邊線,左邊車頭唔出界咁轉過去

講完我諗你地都睇唔明
扭死姐係扭到盡無得再扭,定係原地扭?
咁撚主觀 依家搞到考第二次都無信心 已經隔幾秒望一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞