召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
出左車可以揸架車去掃桿埔會下班學神
今日第三堂,繼續練上落斜停車同調頭泊車,覺得自己好撚豬,次次上斜唔記得要踏油門先轉到波開車,三次都錯。

印break 又一係放哂一係停哂,已經著左薄底鞋去,但都係掌握唔到深淺。

但阿sir 話我都okay 唔駛諗補堂住,但我冇乜信心。其實個阿sir 都好好,冇乜玩電話又幫我諗好d 位,做錯冇屌柒我,我真係想做好d
成日都唔記得打燈
係咪冇打3次就肥
駕院?
交差手有兩種, 正手交差手係可以, 不過考試當然豬腸穩陣
係呀,有分別?
駕院既話有時間可以去跟下車,睇下其他人點揸,攞多d經驗,到自己上堂嗰陣會易d上手
問下個師傅有冇d進度同你差唔多可以參考既同學仔黎跟車
同一層?
想問下電單車重考快期幾耐有
依加等左成個月 ,個快期佬都未有消息
我渣棍van行緊2波
落緊微斜嗰陣前面有架車慢駛緊
咁我就踩break,如果車速已經夠慢
我係咪可以放break轉吊極力子?
定係要一路踩break一路吊極子
落斜一定係break 加 極力子
如果想部車keep住慢行
係咪吊住就得,唔使踩盡?
落斜極力子唔駛高
最主要係用迫力控制速度
真心,落斜正常唔會需要吊,因為衝力大,所以慢溜就ok。如果真係震,先吊一吊佢,無咩特別事都唔建議吊。
呢到有冇考元朗路線既人?你想搵邊個呀sir補鐘?我fail左2次,2次都有搵李sir補鐘,佢教得幾好,但貴,700蚊1.5hr
明白
即係落斜要盡量踩深啲個極力子
但又唔好踩盡,以免空波滑行
同時間要一路踩住個break

直到想停定先好踩盡極力子再踩break
早幾日學車就遇到呢個情況
落斜踩break踩到架車開始震感覺就死火
但嗰陣又唔知踩幾多極力子好
你係想控制速度慢溜落去定係想停車
第一個無得幫 自己記下步驟
鞋底呢 試下唔好著薄底
人人唔同 有人要著厚小小先FEEL到個感覺
上個POST講過
我個FD要著TIMBERLAND先FEEL到
所以襯你上堂仲早 試多幾對鞋 還惦你都話薄底掌握唔到
而補堂果方面 好小第三堂叫你補既
都仲有大把
加油啦巴打
想控制速度溜落去
踩brake踩到震晒既話你踩到好深wo踩少少唔好衝得太快不受控制咪算

如果真係有車塞係前面要溜得好慢咪轉番1波
落緊斜應該冇乜需要吊 一個不慎變左空波滑行你就再考過
轉番一波黎行,唔夠慢就乾脆停車,夠位再慢慢開
我都就考,上次都係衰呢條路,你衰d咩?我衰沒有顧及其他道路使用者同埋車前急速切前入,最慘就係我唔覺有做到呢2樣野,考完仲係有信心
我印象中有一次冇望盲區,係唔係因為咁就話我沒有顧及其他道路使用者?
想問下有幾多巴打三個工作天就拎到p?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞