召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
後日忠義街3點,師父即日先兜我一次條一號線
我嗰時考1540,個官叫我行大街pass咗,因為佢見到條細街勁多車塞住哂,所以佢無叫我行細圈
轉彎好靠天份 遲d學耐咗就會得心應手 有d急彎 雞批彎就要偷d位 遠近都要望 唔可以淨係望地下
pass咗俾$100俾開路嘅 佢地自己分
筆試+學車(租車+考試鐘)+學牌都係錢
收到
筆試down app做題目 500幾條 搭車行街做下
有d數字要背 咩血液濃度個d
btw大家學車L位師父點教
利申: 學車學s位
後日考,問過cfu下面果兩個問題佢都答得好撚模糊,話睇情況之類

1. 有時停車由3波轉2波之後,已經就快到燈位,轉完2波鬆唔切極力子就索性踩埋停車,變左空波滑行
點樣先可以避免?我又怕太早收慢影響車速,定或者有冇竅門可以3轉2轉得順啲(成日怕chok, 會極慢地鬆開左腳)

2. 落斜塞車,窒下郁下既時候,每次行兩三個車位左右,吊住極力子會唔會出事?
因為有時鬆得哂極力子既時候又要即刻落返brake, 踩返左腳落斜落brake個衝力又好撚大,會同前車距離太貼,有咩改善方法?
有冇人知退牌費要點樣退
1.咁你真係要早d準備停車,3落2你慢放極力子正常,早少少減速無壞既
留番足夠既時間同距離比自己轉波啦

2.落斜應該唔駛點吊極力子,要放快少少

你話個衝力大者係點?唔係好明
係指你踩極力子之後部車靠慣性向前衝再落break會chok?
聽朝就考喇 次次學車都比人屌
平時上斜開車,起極力子都會去到架車有一下向前反應,之後先放手制開車。但次次去到呢個位放手制,架車開動都會咕咕咕咭聲約兩秒,其實有冇問題?求巴絲指教
琴日下午考天光道炒曬
再接現厲
再接再厲
Thx巴打,我諗住報駕院,排到出年8月
快期算啦
似係極力子起得太高?
報出面算啦
駕院排咁耐即係由頭學過
合格率又高得少少
揸出街唔會跟考試L位咁泊
如果泊位係車左邊
車揸過泊位之後 將車頭駛向右邊
拎大左個角度就好易泊

記得泊車側鏡調低D望住車軚
架車向前表示佢已經夠力起步,只係佢被個手掣鎖住所以唔行,呢個時候再放極力子/同時和油就會死火

開咗車咕咕聲表示佢已經喺磨擦點嘅頂,再快放極力子就會死火,呢個時候可以hold住左腳甚至踩返深少少
我hold住都會有咕咕聲,可能要踩深返少少好啲。

不過師傅又話其實冇問題,只要咕咕聲個陣繼續hold住唔好放,等一兩秒先放極力子就ok。不過我係唔知個考官收唔收貨
只要係考路試果日係揸架棍波去考就得
唯一肯定冇得改係唔可以揸私家車去考
1. 預多少少距離收油(特別係一早見到盞燈綠咗一段時間嘅話),留意收油唔代表你要踩迫力,架車仍然會溜,到時拖2波再停車就好
真係要快停嘅話,右腳照落迫力,左腳照拖波,拖咗2波放一半極力子,開始回轉數就再踩

2. 兩三個車位,唔吊就出事
但吊唔一定要吊得高,你吊得低架車自然唔會快,但亦唔會空波滑行。煞車一樣預早少少,臨停之前放返少少迫力就唔會chok。記住,而家係學車,切忌跟車太貼(雖然第時揸出街都係)

巴打可能比較性急,但呢個正係考試大忌,掛得學牌唔好怕阻街
考試嚟講,吊到震未必剔你,極其量都係細剔,不足以致肥;死火就最低消費細剔(「離合器控制不當」),死正喺路口中心可以大剔
即使震震哋搞到細剔咪豪俾佢

補充一下,喺前路可行嘅情況下,少震時和少少油其實係更好嘅做法,咁樣可以更快上牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞