召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
貴你二千 不過我係自van
其實得20節係車 15節 實習
1節模擬考試 1節獨立駕駛 1節考試 2節長途駕駛
呢個先係真實上車既節數
連返政府個d收費 總支出約13k
肥左次乙部 埋單萬二有找
恭喜哂
迎新去左 有時間咪聽下 唔去都無所謂
筆試精讀 可以去下 有少少用
有個模擬駕駛 可以有初步了解架車
到時上堂阿sir都會教 有個底 會易明d
淨返個d 全部無上
個人覺得迎新冇用 好無聊 唔駛聽都得
筆試精讀冇上,睇熟佢本書仔同練習就夠
應該有張時間表比左你 唔洗約
睇返時間直接去
個精讀 係因為阿sir 會有d 好易記到既口訣比你 解決一定好易混淆左既問題
剩返既 去搵apps 自己玩 玩返1.2百次 記得要睇返自己錯咩 答案係咩
玩到熟就掂
最易中既 係問你 斜坡泊車 呔要攞邊個方向 答案係 向路駁個邊 左定右就睇問題係點問
呀 個精讀 阿sir話唔會考手號 咪信佢
我考個陣 中左一條考手號
講下今日考車先
沙駕1400 泊車自己個位擺唔好
差少少肥 好彩尾有位 我攞到基乎到尾條線 總算入晒去 考官即刻衝落車睇 我即刻入p波 唔理了 阿sir話落車睇要入p 入左無死
跟注3手 好穩定完成左
然後就出街 到讓路口 有架車係快線 想出之際佢cut 中線 我即停 等佢走埋先
然後考官叫第2個燈位轉右
哇 我即係定到操車咁 銀城呀 正呀
考官指示又清晰 又早 而且過幾秒會再講多次 真係非常好
唔知係咪時間好 cut 線 跟本無車 做完動作就cut得 有個位要由最左去最右邊 共cut 3線個度 阿sir考落 第1個燈前 無車 cut定兩次先
成條路通到不得了 燈位又順 係中途有少少雨
最後返到學院 做埋斜路開停 搞掂
考官好似好趕時間咁 我拉左手制 佢就衝落車 頭也不回
唔理佢 入埋p 熄匙
入去房等 唔洗1分鐘 就叫名 pass呀
最後阿sir 提都唔提路路通 淨係講點樣拎牌 就完左啦

共cut 3線個度如果見到冇車 係咪可以一次過到最右 唔洗擰3次頭遂條線過
燈唔洗重打
線要一次一次過 攞返直架車 再望鏡擰頭
一定要做 唔做即肥
講下今日考車先
沙駕1400 泊車自己個位擺唔好
差少少肥 好彩尾有位 我攞到基乎到尾條線 總算入晒去 考官即刻衝落車睇 我即刻入p波 唔理了 阿sir話落車睇要入p 入左無死
跟注3手 好穩定完成左
然後就出街 到讓路口 有架車係快線 想出之際佢cut 中線 我即停 等佢走埋先
然後考官叫第2個燈位轉右
哇 我即係定到操車咁 銀城呀 正呀
考官指示又清晰 又早 而且過幾秒會再講多次 真係非常好
唔知係咪時間好 cut 線 跟本無車 做完動作就cut得 有個位要由最左去最右邊 共cut 3線個度 阿sir考落 第1個燈前 無車 cut定兩次先
成條路通到不得了 燈位又順 係中途有少少雨
最後返到學院 做埋斜路開停 搞掂
考官好似好趕時間咁 我拉左手制 佢就衝落車 頭也不回
唔理佢 入埋p 熄匙
入去房等 唔洗1分鐘 就叫名 pass呀
最後阿sir 提都唔提路路通 淨係講點樣拎牌 就完左啦

共cut 3線個度如果見到冇車 係咪可以一次過到最右 唔洗擰3次頭遂條線過
燈唔洗重打
線要一次一次過 攞返直架車 再望鏡擰頭
一定要做 唔做即肥

知道
巴打可唔可以講下石門迴旋處點揸
係咪都係行內圈 點控制可以穩啲
上次揸到一時偏左一時偏右
唔好太快 比好輕好輕既油門 大約過左第1個路口 個孤度唔同左 要回返少少呔
過第2個路口 即係就出個陣 左燈 望左 無問題 就出返去
總之個圈 孤度唔係完全一樣 要睇注來調整個呔 唔好急
踩2x o唔okay
過左第2個路口就出果陣如果見到左邊有車要入咁我係咪要兜多個圈先出
有冇巴絲考過忠義街晏畫3-4點
有心理準備迦密村街會一排死車
依家驚豬中
行幾多我唔敢講 我無睇 估計得15km
車速低轉得輕鬆 開太快學車邊控制到
正常人 見有車來緊唔會出 加上見你打左燈 都仲出 明搞你 緊係轉多個圈啦
帶頭盔先 我未試過有人照轉出來
阿sir成個話我轉彎太快
雖然都控到

上次過左第一個出口,第二個出口有貨車入外線,我淨係收慢左少少,去到第三個出口因為比部車擋左視線,遲左回軚出去
想問下 筆試 學車 學牌之外仲有咩要比錢?
排咗12月考筆試
雖然聽朋友話智障都pass
但都唔敢掉以輕心

另外想知報筆試果陣剔咗自動波van
有無得轉返棍van
d朋友(個個有棍牌但揸自動波車)係咁叫我考自動波算
雖則唔係為搵食or揸跑車
但都有d擔心揸棍會有d手腳唔協調
Tips
開路比40?定係比師傅 如果比師傅大約幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞