召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
你地上一次考係幾時
我都係衰沒有顧及其他道路駛用者+爬頭後急速切入
我估係我爬死車頭之後俾迎面架貨櫃車夾住, 所以淨返好少位入返自己條線, 咁就肥咗

師傅有講過望唔夠盲區都會肥沒有顧及其他道路駛用者
5月嘅事嚟lu
星期一考星期四拎左
今日揸埋
兩日
星期四pass 我星期三試下先 thanks
考車遇到你呢個情況應該點做好? 等貨櫃車過咗先爬頭?
有冇搵師傅補鐘呀?
大家學到第幾堂會開始上手?
我學到第六堂都仲揸得一般般
愈揸愈無信心
唔好期望自己揸果10粒鐘會識飛
就算考到個牌你都唔會敢講自己上左手...

真係幼稚園課程黎嫁咋
慢慢用時間練好基本功
今日行咗一次永孝街,最擔心係乙部
調頭都仲係好差,究竟係咪一定要拉直架車?
泊完位要過右面調頭,成日俾師傅屌唔識拉直架車,又想知點解要回一圈,sor for 1999
係咪斜路盡頭學校隔離條倔頭路嗰度練?
嗰度咁短係仲難過試場嘅
我上面有講 總之泊完位出嗰陣就盡快扭盡右軚
見到雪糕筒支棍啱啱好過哂左邊倒後鏡就好快回左軚 未必要回盡 左鏡見到車身同石壆就黎平行就回直軚
嗰度ok去到試場更加唔洗擔心
上完第七堂,覺得自己有信心考試,不過間唔中會有甩漏咁樣
後日再戰
上次衰轉彎位置不正確
去到考試前一日 先覺得9成搞得掂
不過過死車始終唔夠定
自動波定棍波 你進度如何?我就學自動波
第一堂師傅介紹完架車同點扭軚就叫我渣出街
第二堂教cut線 爬頭 打燈 盲點 望鏡
第三至六堂教考試路線
第七堂泊車 調頭
之後就一路行考試路線 攞多d路面經驗 間唔中練返乙部
星期二應該都得
師傅話真係無乜計, 黑仔
有呀, 再考前要補鐘
小弟學緊沙駕,就快考試
想搵師傅補下鐘
唔知巴絲們有冇好介紹呢
求contact,謝謝
可以share陳sir contact嗎,我都想補下鐘
星期一9:40考油塘 壓力大到無時無刻都諗緊考車單野
一得閒就會睇youtube睇條線 有無人明白呢種感受?

Btw想問下大家 油塘線咁多上山落山 我考棍波成日好多位都上唔到3波 我師傅話大直路個段上3波唔計 一有機會上斜都要3波 但一斜路要我轉波又留意死車 我就好驚 仁宇圍條線直頭成日都上唔到3波 點算?

仲有 我以前駕院師傅教望右先要check盲點 呢家個師傅又教我左面都要fing頭睇盲點 仲要切左面線都要fing頭 大家又點睇?
我考個次係大直路上三波
咁1號線練車個陣點上?
我星期四考 嚟緊呢個禮拜四諗住出去拎牌 邊度會小人啲
沙田
我係落斜個陣轉3波,3波印brake慢溜

有位既其實,但仁宇圍就真係冇乜位上3波,兜完個圈出返崇信街,過埋燈之後條短直路係比較好既機會上一上3波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞