召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
岩岩考到牌冇耐 想平平地出架自動波練下車 預3,4萬左右 巴打們有冇咩推介

本田/豐田/萬事得?
我上網搵下快期先
考駕院得S位 冇教過L位
上網搵YouTube好多都係左駄車
巴打有冇啲心得?
有冇咩要求?
有尾/冇尾
房車/subcompact
5人/7人

如果冇咩特別要求可以平平哋搵架Jazz或者Corolla都夠玩
街師傅1 take
510+548+1800+560*16=11818
嗰陣tips師傅比,比咗一舊
就黎考元朗駕院, 上次肥咗宏業東, 好驚又考宏業東
上網睇緊盤 偏向歐洲車
一係benz c class 一係bmw 5 series用黎車下2老
5人房車歐洲車有咩好推介 有冇尾都冇所謂 最緊要舒服 budget 10萬樓下
諗住2500cc樓下 5人
又冇咩特別要求
有冇話幾時扭軚
心得就係上面答咁囉..
其實泊L位同左軚右軚無關係

L位原理好簡單就係預岩距離
左/右滿船舵插架車入個洞度
一邊入洞再慢慢調整個角度

講到尾, 自己拎架車出去練番100次就搞惦
我買車頭兩晚就練左100次
但會唔會食油多好多 冇乜概念
10萬樓下又要載到兩老
買乜鬼歐洲車姐

10萬樓下D 5系, C class似乜野樣
有尾無尾都唔同
我文學修養有限
原諒我無辦法用打字教識你
3,4萬既話
出架Corolla 算啦
2-3萬執架錢七
留番1萬係褲袋交易完換下消耗品、下年年費、驗車
都叫做有d盤嘅 想問買二手車有咩注意 同 養車嘅洗費 (泊車 入油 牌費 保養 保險)
唔緊要 到時自己試下就得

姐係份表剔咩唔重要,重要係考果陣車係棍定自動?
我都係打算考van有埋私家車牌

到時考官會直接係黃紙take個考生係棍定自動
講明先,考S位,L位係考完牌自學,以下係純分享,考試並不適用

鏡就基本上唔會校低,都係用左右兩架車嚟做對照。如果左右都冇車就泊咗入去先,停低咗就開窗望一望界,唔啱位就扭多兩手嚟微調

假設泊左邊,會揸前大約2個車位,跟住同樓上巴打一樣,會將個頭扭右啲先,入R波,同目標差大概個半車位就大手扭,過程望實左鏡,用自己左邊車尾同隔籬右邊車頭做對照,多/少咗位就回返/扭多少少
車尾一到/差唔多到隔籬車頭就即刻望右邊鏡,用自己右邊車尾同隔籬左邊車頭做對照,夠位就扭埋入去,然後回軚;冇位就揸返前少少扭多手
如果泊右邊嘅話就將上文左右掉轉。總之記住唔夠位/有懷疑就扭多手,唔好攞咁盡,最緊要穩陣,揩到嘢仲煩

喺停車場,見到有位而你想泊嘅話可以打咗死車燈先,表示要呢個位(呢個係江湖規矩),後車通常都會識做停一停俾你泊咗先,佢同你搶嘅話咪落車鬧人

新手出街宜加練習,可以嘅話搵個識揸嘅人陪你練習,落車睇位:我意思唔係要邊泊邊提你,而係你自己練,萬一就撞先嗌你,咁你可以練得安心啲
冇人陪嘅話,夜晚去工業邨搵三個連續吉位,貼住中間位棟兩個雪糕筒慢慢練

而家D新車入R波個鏡自動向下係有原因既
真係有佢既作用
L位易過S位太多。。。
一個月就考棍波
次次學車都比師傅屌到上天,多數係屌行車成日偏埋一邊,轉灣轉得差同成日唔識睇線

完全唔覺得自己會pass到
新牌二千幾cc出燕梳會好貴,甚至唔肯定出唔出到

原則上越大少少越食油,俾我同朋友嘅數你參考下:
我1300cc,市區居多,大概13.5km/l
朋友1800cc,市區公路一半半,大概10.5km/l
當然,最終都視乎架車嘅config同你自己嘅駕駛習慣而定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞