召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我11月28號河畔一take pass
我係第一堂係斜路練吊極力子,第二堂就直接渣埋出去SOGO果度,又多巴士的士果陣驚到腳震
請問有無人知邊度買頭盔平

係兒登考電單車同貨櫃車好小人理
轉數要配合 轉數唔岩就啪到落空波果時比啖油後先入波
你考到未呀
想問下如果每次起步都比少少油去得唔得 有時覺得自己起步太慢 下星期考啦 少少緊張
點解唔得?
總之唔好地板油搞到chok,唔好跟車太貼係冇問題嘅

不過都要留意考試心態忌急
好 同埋想問下轉波果陣應該點轉先做到又快又唔chok,因為我宜家轉波有兩個情況,當我轉波上磨擦點果陣如果比油就會chok,如果想唔chok就會好慢先比到油 唔該

輕輕俾油 慢慢收離合 離合收快左就chok
練熟搵到個節奏就快
其實都唔使求快 最緊要穩
肥撚左路試,搵人搶快期又要等,自己又搶唔到 真係好慘
好老套同廢話但真心嗰句,靠練

有兩點可以留意:
第一,要快嘅係郁波棍嘅動作,而呢個係一踩盡極力子就要即刻做嘅
第二,放極力子嘅動作要慢,留意係到咗磨擦點時慢放,想流暢啲嘅話可以喺呢個時候和少少油

不過坦白講,以上兩點唔係一個星期就掌握好嘅事,再者依照棍波嘅原理你要轉波完全唔chok其實好難,即使係揸二三十年嘅老師傅都一樣會有少少chok,你搭返程小巴相信都會有同感
考試嚟講,唔好諗住追求完美,細剔「離合器控制不當」幾乎係考棍波嘅基本消費,唔好跑馬仔基本上唔影響合格,最重要嘅係路面安全
如果考棍 van 驚唔驚考官肥入唔到波? 考商用車就話要做兩腳啫
條友曬自己學拖頭咋,何必認真
學1 2牌操掂一腳極力子都當贏啦
呢個post個個講野都要quote番自己幾時合格幾take pass
1轉2 hold 摩擦點一至兩秒,等個轉數啱,放上黎個下開始同時踩油門落,就完全唔會chok
補鐘補下其他路係好
鴨駕個圈實在無乜野好補
救命
我睇到個回覆笑到我
最慘係我已經唔記得左自己邊日pass
搭唔到嘴,問我上一缸油幾時入都可能記得
我記得佢學拖頭呀

我做法係無論上波定落波,支棍入完之後就和油同時慢慢放極力子,特別係落波要和大啲油,令到轉數夾翻車速
唔會
轉數配合到就一定入到
學牌車有調教過比小小油已經夠曬力
快手快腳就唔會出事
放離合器同時右腳係應該要比油 左上右落
右上左落
即係一二一二 隻腳呀
巴打又唔洗敢灰既
啱啱肥左之後,我係朝朝7:20開定電腦,電話等政府個ser 更新,搞左成個月都唔得,已經諗着唔再考。點知上星期突然用電話hea㩒就抽到快期,下星期再戰,衰左最多咪又再抽過
學都要曬?
你有病去搵間動物診所做人道毀滅啦
毅力
點解唔比錢人搞之後每朝訓好D
空波比油唔=兩腳
搞清楚概念
岩岩今日pass左 想出車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞