召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (32)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
就係成日揸私家車
變到就係考到牌就話知你既態度
好多野無留意
一時catch up 唔到

考牌唔等於揸車
咁又係呀
有D 55波, 平時話知你
考牌又老死都讓讓讓
仆街,我原來3月頭考,依家開始學會唔會好趕
唔趕
我都係3月頭考
琴日先第一堂 唔會趕
咁都好啲
係咪好少師傅有教棍波私家車

因為少人學
仆街la 就考先知
轉返做自動波考咪得
考果時用咩車就係考咩牌
如果巴打想學棍嘅不如直接考中型
有埋輕型又可以轉晒做棍波牌,不過一嚟學兩腳極力子就麻煩啲
如果唔想學棍就當我冇講過
仆街街車 打死火燈 停係單線紅綠燈前一個車位
趴佢頭又著住死火燈開車同我並排行
其實如果等紅燈 係咪要落踩腳制落n波?
我師傅話唔洗用到n波
但上網睇又話考試等紅燈停車要落n波
其實如果等紅燈 係咪要手制落n波?
我師傅話唔洗用到n波
但上網睇又話考試等紅燈停車要落n波
睇咩車
prius hybrid停燈位或長停就brake+手制
其他款應該brake+手制+N波
考試係咪一定要拉手制+n波?
prius hybrid唔洗
我第一堂渣jazz學要 第二堂轉咗渣prius hybrid 師父話同運輸處個邊傾過 唔洗n波
第一堂(自動波)就係教架車嘅基本野 點劣豬腸 brake同油門踩嘅力度 打燈 手制 轉波
唔洗急 要慢慢feel架
第一堂介紹完 就叫我渣出去 係大球場兜圈 再出去禮頓道 多車到cls 左右前面d車勁貼 仲因爲塞緊車嘅關係 師父叫我渣貼d 正常要見到前車泵把
一堂90分鐘沙駕

我頭兩堂泊位掉頭
第三堂行銀城同多石,留半個鐘場內
第四堂打後已經係三條線走一轉,有時車少既可以行多轉多石/銀城,泊位掉頭做一次咁

第8堂未上,獨立訓練都未上(不過唔想上 )

考試前仲有一節熱身一下

你大涌橋線係淨係行大涌橋路定左轉入埋去
已經唔撚想考車
幾個師傅都話我學牌棍波揸到化境 淨低睇經驗
屌你老母 考兩次都係因為d on9 道路使用者 cut線唔撚打燈 死車開車唔撚打燈
我避係避到 但就係一個大tick 乜鳩未有留意交通情況
都唔撚知呢d人嘅牌點考返黎
都話考牌睇運氣
我未學到大涌橋,只係之前個師傅話個流程大約係咁

巴打你上1堂(2節)行晒2條線?咁每條線應該行到1次就夠鐘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞