測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
人工點?
之前個呀頭做到CM都好似得Cad100000 per yr,扣埋稅其實唔高人士
人工
ching係個邊做緊QS?
工作環境如何?
但如果我拎住RICS或者HKIS牌,容唔容易搵工,同埋普遍人工夠唔夠生活?
呢邊通常都係話有牌係advantage,因為呢邊唔似香港咁,好多時都要有rps或者ap嚟簽嘢。加拿大做嘢嘅話考RICS會有用d。因為RICS同CIQS有簽互認,MRICS就可以換CIQS嘅PQS。

真心講句: 香港做測量會好過呢面
終於有Offer了
Hi 想問下有無GP嘅師兄/師姐可以答下我
大行GT 同 Valuer於考牌而言係咪一定係GT好啲?
https://t.me/ahbalabala
tg me if available
不是... 唔同行唔同,有d GT 要去唔同部門,未必集中value... valuer 就集中value....

當然,GT 難in d, 本身成績/質素較好....
邊間?
B字頭

Btw做乜咁多人負皮我
ching考左牌 介唔介意tg問兩句?
無tg ar
做leasing 點囉valuation 經驗 考hkis 同rics? final in 可以寫咩case🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
咁Rics 唔行valuation route....
bamboo ceiling就唔敢講,個人感覺始終而家construction industry喺加拿大都開始頹,我身邊有d人做緊civil eng都轉咗去賣樓,佢地話賺得仲多。始終喺呢面,其他人睇qs都唔會當佢係好professional嘅職業。同Engineer比,qs感覺上係次一級
咩post offer o唔ok
AQS

Ok呀 好過上間 之前乜柒福利都無
b 字頭係咪只請degree?
應該唔係 我Non-degree
B字頭唔係請好多人
我睇b字頭啲廣告話淨請degree
早知都試下apply
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞