測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
我既意思係, 唔好講到a 記咁難入
a 記請人真係無咩要求, 佢人工都係出名低
都係嘅, 不過都有聽過d大學讀非測量, 做sub con qs嘅人報Arcadis好多次都係冇interview機會, 所以我都唔係好明佢咩準則請人
照往年堆board咁整
不過印A4剪頭剪尾一人一份當handout
聽講個handout要求仲傾緊,應該會同上年唔同可以放多幾頁

仲有封email都提哂水份野係你個人
千其唔好declare同邊個一group
情況好似小學有人做錯事,老師會叫全班合埋眼
吹話知道邊個做,不過叫佢舉手自認會罰小d咁
declare左你就
我估人工叫得太高,係sub 仔人工22k,A 記可能只俾到15k
你朋友讀非測量, 叫12k, 應該即刻有得in
12k 做測量? 做保安都18k啦大佬
日日努力OT 就可以賺多4000蚊一個月, 條數係咁計 咁就有16k
係國際大公司做測量師 笑撚死人咩

起薪低但之後呢 會唔會好d
無得用projector, 你用laptop/tablet show 出黎係可以既
Laptop/tablet會唔會太細睇唔到呀
以前用A2 board都要哄埋去睇
Primarily, handouts should be prepared for the presentation and distribution, not only to enable the clients to follow the presentation at their pace, but also to enable the clients to review the proposition before making a decision. The format and requirements of the handouts for the Practical Task exercises will be specified in the task paper according to the relevant assignments. Sufficient relevant information should therefore be carefully selected and set out in the limited pages of the handouts, as in real life interviews with clients. Where notebook computers, tablets, and similar information technology are adopted for the consultants’ own aide-memoire and for intermittent illustrations of their proposals as in real life situations, the content should not contain any animation or audio-visual elements.

貼埋下面個段
我既理解係可以用電子產品自己睇
或者show比啲考官睇某些point
但唔係for 成個presentaction

再者,如果for 成個presentaction
普通一部ipad仲細過一張a4紙
點樣取代本身用開既a2 boards 呢⋯⋯
佢話should consider adopting other means to convey
咁我考慮完都係用返A2 boards 做presentation 又得唔得呢⋯⋯
用返傳統既一定得啦

同埋你諗得太複雜

唔比用projector 係場地(租學校)未必support/驚要setup/setup有問題又要resolve. 你自己用laptop/iPad 就at your own risk

之所以要轉係用為傳統個隻A2 board方式真係好out, 又唔環保
咁嬲做咩姐?被arcadis reject過?
其實都岩,讀過大學surveying degree就知個degree有幾咁唔實用 ,讀大學個陣d人有幾認真?好多時得過且過,唔走堂都偷笑

除左考牌問d野幾難之外,日常工作大部份都係手板眼見功夫,見招拆招,好多時候都要發揮小宇宙亂咁做,最後比senior check

入職果陣,senior叫你度數出標,做VO,做payment,都係求期講兩句就叫你埋位做,個個都差唔多無師自通,試問以上既野degree個陣教得幾多

讀其他科入到黎企得穩,一定有原因
專業只係打j
測量根本唔專業
無論考牌同做野定係人工
都稱唔上專業
咁qs 點先可以更上一層樓呢
今年考牌仲好笑, 唔夠數, 出信俾marginal fail 既人去interview

之前又話唔拉curve,好公正
HKIS 真係好垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞