測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
依間又好似垃圾黎,狗都不屌
新仔一問,睇typical details 有一個表叫 minimum ultimate anchorage bond lengths,另一個叫minimum lap length,想問下如果要計TAL應該睇邊個表?同埋兩個表分別係邊到?thanks!
唔考都有30k啦
其實我講緊個個牌係RICS
Rics考完都加幾k啦
好似同俊記差唔多
我想問如果qs degree grad
做pc會唔會好輸蝕
點解咁睇唔開做pc
如果入左FITTING OUT CONTRACTOR 做QS 會唔會一世出唔番黎
條出路變得好窄?
想問吓GP嘅巴打,一塊商業C4(plot ratio 3),估值多過農地幾多倍,假設農地值$1400/呎,地之間價值有無咩參考比例?麻煩巴打幫手解答
香港估價就講比較法,apple to apple....

農地同商業地完全2樣野,之間無比例可以講....
番左幾份qs intern 見到個個同事都做到狗咁就有啲淆淆地
認真問點解做pc係睇唔開?
因為個個都做得?
pc多咁多錢
Consultant 考到rics有無得加
好似無乜點聽人考
正路是有的
但始終RICS作用唔大..........因為係香港唔係professional under regulation
去到外國人地睇RICS多過HKIS
但係香港得RICS總係好似被人睇低一線咁
呢類型嘅 technical 野好少會有人答
首先check下你份則王跟邊一份COP for structural use of concrete, 以下內容抽取自2013年版本嘅COP
Minimum ultimate anchorage bond lengths (clause 8.4.5) 同 minimum lap length (clause 8.7.3), 起度數黎講我理解為同一樣野, 因為Table 8.4 同 table 8.5 係講緊差唔多嘅野
差別只在於 table 8.5 係講埋 factor of lapping bars; 即係幾時要你將個lap length 乘1.4, 幾時要你乘2.0 (睇唔明先再解)
計TAL 用 minimum lap length個表會比較清楚同詳細
以上只適用於 tension lap length (TLL), 如果你單野有 compression lap length (CLL), 請睇返 clause 8.7.3.3
最後, 如果你check到你份則王寫嘅 minimum lap length 同 table 8.5 of COP 唔同, please consult your project RSE
利申: 我只係一個QS, 並唔係 structural engineer
QS有牌係發展商會係咩價位?
巴打又係由舊post追到宜家
其實rebar真係好難精
好多人有基本concept, 但好難講到咁深入
到有唔明都係問Struct E
我幾個post前就起度
不過好少reply
度數最難我覺得係rebar
N咁多個detail,又唔可以直接度長度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞