測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
政府請人除左睇interview, 仲會計成績分...hku 本身dse 高分
wtf .....
個別stream唔敢講,整體都唔會睇dse
Consultant QS
係咪個個判頭見到d後生嘅qs 就老屎忽上身
睇唔起你 仲唔同你傾payment
話要同個PM 傾數

做到個人好頹
有冇qs 可以分享下strategy 學下野
做AQS
收到兩間約interview
想問各位點睇華營同凌銳呢兩間
判頭串鳩 consultant? 唔撚想出糧?
考完出哂result先問
做consultant 就準備定幾份近年你間公司做過o既cost plan 掉落個box file度, 睇熟個format 佢, 起碼知一份cost plan要有d咩 (唔係淨係得價錢), 再掉埋幾間大公司出o既reports 落去 box file 做 ref.
你d cost plan起碼要有齊呢幾種
1. new residential / composite development
2. new commercial development
3. new hotel development
4. new industrial development (冇就commercial 都應該頂到)
5. A&A works
6. Fitting out works
仲要睇下齊唔齊trade, 主要係要個price tag for 萬一條題目冇你都say 到個reasonable o既數落去
做 contractor 就問 consultant fd拎啦, 呢個世界就係咁唔公平架喇...
歡迎補充
佢一見你後生嗰批就已經海鮮樣出曬黎
個勢真係好重要
佢會話 你咁做我都係第一次見囉
佢已經唔係合作態度
不停想challenge 你

真係冇計
算啦, 睇一眼都知你唔識野做錯曬
扮都無用
可能你做咗d 奇怪野...
本身讀qs,但出黎做野一年係bs,係咪無得返轉頭?
我真係末聽過
原來而家仲有呢d on9諗法
跟contract 玩,應該可以揸數揸得好緊,不過判頭一定同Client PM投訴,最後睇個PM想點玩 不過多數都唔想搞個判頭, 因為有屎第一個食既係個PM
咪撚9up啦
睇dse分
1) 係
2) 有entitlement,不過唔一定有EOT
3) Ditto
4) 呢個情況唔會話改動太大,但假設真係咁就要SA,呢樣已經係outside contract
所以食屎既最後係邊個
跟contract玩既話 仲更加揸唔到
掉轉問你,如果係fundamentally change the scope or nature of the Works但係連clause 13.1都冇咁點?
咁少人傾GP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞