測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
因為Surveyors, 特別係QS, 本身就係大打雜
所以undergrad教d野好general,樣樣都要識少少
你去其他國家careers嘅web site睇下 (新加坡 英國etc)

一般只會揾到要求有RICS

澳洲可能會要求AIQS

HKIS得香港有用

返中國做都好似要申請做監理或者採購工程師?

所以 學會班人都係玩小圈子
有apply 但都無回音
so sad
btw thx bro
HKIS班old seafood靠互認拎埋RICS

上晒岸就玩小圈子,唔認RICS依個老母,玩鳩班細既
垃圾engine狗
已決定唔做engine
做GP 既valuation 岩自己多D
因我鐘意D 金融野多D
都有野心撜大錢
入左行自己唔得既我認命
入唔到行試就點都唔甘心
想搵度數 freelance 有咩途徑
https://t.me/ptptpt789
你個名
搵大錢做qs啦應該
咁高人工做哩d野我覺得唔慘

政府SSO CSO 人工高過consultant PQS
SSO max 58000 ,會高過PQS?
老細成日講
係我角度而家degree唔算有教過QS
以我既認識 好多所謂既PQS 都係得40k
想GP定QS唔緊要,女既記得入學會搞多啲課外活動,就一定平步青雲
GP既世界你番緊工會見到身邊好多人做左年幾都過百萬年薪,分花紅分幾球
但俾得你見都係成功冇俾人淘汰出黎既winner
不過valuation相對leasing investment穩定,但搵得冇咁多
真係唔好覺得跑數係一件易事
成行surveying都係咁架啦 有棍點都輸蝕d
私人公司年薪花紅過百萬果d gp 有邊個唔係做agent?
講到自己咁有天分直接去考agent牌做四大行咪得囉
你估份做份估價報告搵到大錢咩
做咗兩年qs contractor 想轉去做consultant
應該減幾多人工 叫幾多好
做咩咁睇唔開呀清
Ps:做左半年狗想轉mc
你地交換做咪得囉
想考HKIS GP ,有冇巴打係GP 可以講解下?
難唔難考? 報咩GP course 好?有咩要注意?
利比見過 但唔請
好似唔想請mc嘅人咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞