測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
之後想做住野讀pt degree 聽人講做consultant ot到一點聽落好難有時間讀書 定係我對consultant 有咩誤解
呢排上jobsdb都唔見有咩main con請人 焗住揀sub con咋
Sub con 玩撚完啦
都唔正宗
Ching介唔介意講下第一份工返啲乜
Cousltant
呢排新年前...好似特別淡
想轉工 send左堆cv 都無回音
一鳩樣
係依家間公司生不如死
Which
Consultant ?
考埋個牌就唔同世界 頂住
轉左兩間公司 Lo
依家做緊Mc, 下星期準備去in新公司
如果asso grad入左consultant 做住先遲啲再讀返個degree你又點睇 定係讀曬書先開始做野先係最好
1. 啱

2. 唔可以扣, SOR只係for rate reference, 你唔可以因為圖冇而扣走佢
想問下有無人做過其士curtain wall
九龍灣
SOR作用係比contractor計條lump sum數出黎, lump sum base on drawing and spec底下SOR其實唔係bind of contract, SOR只係rate reference only, 而你所謂的workdone都係refrence黎架姐

假設成個project冇改圖冇VO, CONTRACTOR跟足圖同SPEC做, 你冇理由唔出完工紙比佢, 咁你得出完工紙又點會唔係100% payment呢? (仲有half retention)
唔明點解各位師兄都話GP唔好撈bor. 我見我地公司啲大佬好多都好好搵 尤其係agent
Agent緊係 搵好多?
個試係好濕鳩我知我明白
鬥後台硬淨
但係bs無牌真係狗屎都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞