測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
成班垃圾qs contract 都唔撚睇就一口咬定 笑撚死人
咁咩背景資料都冇嘅情況下, assume 用 SFBC去答呢個問題都好正常嘅
Contract Sum包Contingency
點解可以將個Contract Sum同個Contingency分開既..........
連in都無得in?
QS人好似多BS好多咁

見得一間
同埋想問下多唔多人可以sub仔轉去Main Con
好似好難咁
Corporate Members
Division Fellow Member Associate Member Probationer Student
Building Surveying 106 1244 (2) 2 727 191
General Practice 169 (2) 1845 (6) 1 309 150
Land Surveying 50 238 31 222 37
Planning and Development 6 (34) 7 (33) 0 12 35
Property and Facility Management 4 (130) 37 (601) 0 31 8
Quantity Surveying 209 2883 38 1671 311
係好L難
qs岩岩charter 幾錢人工
兩年18 9k你估e家係幾年前咁好境間間都搶人咩
仲要subcon轉maincon咁多個行頭未學過有排教
我做乾收銀 老闆同我傾計時講到好白話sub-con黎見工一定唔請
我諗上返MC都難啲
因為本身都係呢個價
寫低總比人睇唔起啦
真係搵咗好多間都無
好想跳返出黎學多啲野
呢間垃圾出名低 唔係最後個步都唔好入
唔該各位巴打
諗住新年後辭職 再降低個價再試下
真係唔想做死一範
我果陣grad已經16.5 k LOL
仲衰過ACO
慘在有人做
Qs 考到牌叫價幾多
好似有3字頭
第1年都有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞