測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
好的 已經填緊張form
咁另外想問 有冇必要讀番個master呢?
聽D師兄講做GP無咩前途
fresh grad 同 考到牌頭幾年人工都係好低
搞到呢幾年無咩人揀
但聽講GP唔似BS QS成日ot
考牌passing rate又高d
香港邊有工唔駛ot架.... 一般新gp 最大夢想係入政府....呢排地政同差餉都請幾多人....不過做地政es 一般都要ot...(睇post)

Gp 相對應該算易考牌,hkis 同rics都有得考,但如果幾次都考唔到都幾麻煩,因為有牌差不多係基本... 而gp 有唔少非讀測量畢業嘅人去做... 尤其agent ... (valuation 會多d本科人)
仲諗緊做邊飯好,飯飯D師兄都話唔好
好亂呀屌
打工仔度度都係要捱.... 就算同一「飯」,政府話政府唔好做,私人話私人唔好做... 但最緊要知自己興趣、強項同需要.... 咁選擇會好d....
路過打招呼,RICS CP + Reg Valuer
其實份人唔鍾意social係咪唔岩做gp?
gp有無得行實幹型路線?
你講social 係指咩先? 出黎做野,其實行行都要架啦... social 同實幹無衝突架...

無論係bs qs 定 gp, 都要學...越高級就越要... 政府管人事亦要有技巧...
發現一直以來都好多人mon post
但好少人講野

統計下呢個post有幾多人
正評: 本地3間大學ugc 測量學士 (HKU, PolyU, CityU)
負評: 其他 (海外大學, Master, 本地UCEM, Topup degree, Asso, HD, Thei, IVE, 白紙入行, etc)
呃正評
UCEM
第一次見呢個po有咁多正評
有冇巴打係金x澳門嗰面做, 知唔知有冇伏? 好似幾好pay咁
有請人咩
City asso qs grad左半年的起心肝搵ft 想問下啲qs行情
如果第一份工入左sub仔學住野先第時會唔會好難轉返岀黎
Asso grad 嘅aqs見main con/sub仔 開15k會唔會太高/太低
唔識曬咁多位 講錯野嘅話屌細力啲
辣殺
唔好入sub la,真係好難走出黎
不過返得hea 開心Ge
有冇BS 嘅巴打 唔打算考apc?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞