測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
等多兩國月,有身分證即請
唔明負評咩意思 ,上年city 收勁少自己人上degree,收哂poly hd ,搞到poly speed 冇人讀,最後收左一大堆non related asso hd ,degree holder , 有marketing ,land surveying, social science , econ , cultural studies 所以speed -定係轉入surveying既踏腳石
呢到啲人不嬲負皮架喎
你讀緊speed surveying?咁清楚嘅?乜poly宜家開埋啲咁嘅prog收人咁濫
上網見到人話分分鐘做一世都升唔到一級
巴打外國u grad?
cso同so比例>10
總大部分so到退休都升唔到cso
每個部門CSO/CTO得1-3個
多謝林鄭搞thei三萬蚊同city唔收親生仔
近年一定無。 大公司內部有統計數據公佈, 得20%左右既人合格
我覺得起碼升到sso先對得住自己。。。

但升唔升到。。

真係好運十靚appraisal
係 岩岩in完 in咗兩個幾鐘 問technical 嘅問題都好basic 大部分時間都係講自己同埋問問題
不過就算升唔到都有四萬幾max pt,都算係咁啦
但本身在香港做?
第三點totally agree 下一個post唔好叫討論區,唔好誤導人,叫測量狗圍爐區 一定勁多正皮

係人都想做主任級啦 考到先得架
識人政府sso
佢做左30年 + 好運先升到
都睇得自己幾高
唔係講笑 我而家讀緊degree 如果一grad就有SO offer我都狗衝
唔計通脹
一個qs幾時先去到40k
Thx bro
巴打做緊GP呢行?
行內通常咩月份先多請人
7-8年最快 但要1take pass
早幾個回覆個巴打都幾有自信
但好多人7-8年都係30k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞