測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
頂薪好4雞幾 做hea 果埋幾爽
push
識人>all
加得果少少
寧願佢唔加
好似大恩大德咁
聽唔少今年話凍薪wo
唔會掛 唔係好好景咩
有冇巴打可以講下Arcadis呢間公司點? 人事,OT,支援,前途各樣
至少好過細行先啦
好好架
Office裝修得好靚等大家做到唔捨得走
你入到先算啦
以前37 38 + 19樓個格局好好多,又唔洗日日執野

新office好麻煩+搞到無晒歸屬感

雖然人工低低地,但如果可以變返以前咁,我唔介意返去做,話晒第一份工,好多回憶

答返問問題果位先

人事:是非實有,但唔算多,個個都好忙無時間講人是非

OT: 普遍黎講都多,唔同team有分別

支援:有d無咩用既structural training...同埋識到班同事一齊考牌

前途:做幾年大firm個名係好聽d, 但唔promise你係入面學到好有用既野,始終人人經歷唔同
bs 冇得移,你qs gp 都可以移
你唔講就咪撚覆啦,喺到講埋哂啲廢話
成個post啲人好似你on撚99咁
想問下各位政府測量師個vetting會唔會好嚴?
而家係咪冇固定自己位?
依間公司咩垃圾都請,讀哲學都請
唔會
讀哲學果個唔係都考到牌咩?
BS practical task 出左個email , 其中有講

Presentation of findings and solutions is the solo performance of the candidates who may adopt whatever means except electronic projections for their presentations. The traditional presentation boards are no longer fashionable in real life business transactions and candidates should consider adopting other means to convey their propositions

又唔比人用電子產品present
又話用開個啲A2 boards not fashionable
到底佢想考生點present ...

Real life business 最常見用係用電腦 present PowerPoint
其次咪係print 出黎整塊大boards 大家齊齊睇囉,再加幾份copy 拎上手囉...
仲可以點...
我講既係佢咩人都請, 又bba, 又哲學, 又會計, 只要夠平就請
根本依間公司係人都入到
人地公司要英文好
qs 要用好多英文

說白了part2亦係考英文 practical 反而唔最重要
咁人地讀其他科入到黎, 掂果啲考到牌, 同你讀測量本科的人冇分別, 唔掂果d, 考唔到牌冇職升冇人工加, 就會自然流失架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞