測量(GP, BS, QS) 討論區10

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
Soq都要理渠嘅野? 仲以為可以有機會掂下pre tender嘅野tim
樓上應該係講緊BD SO
唔該巴打
Gp人繼續報到....

上面有人問gp 考到牌幾多人工,20000 頭至中啦.... 政府graduate 20000 頭,考到牌就高少少

地政加人手會請好多es, rvd 因空置稅都會加vs位... gp 成行人手都緊左係事實,尤其consultants ...

但黎緊個市會唔太穩定...入行睇路....
考到牌都係2萬中?
GP黎講,考牌唔算好難,有hkis 有rics, 考到牌係基本... 但同樣考到牌唔代表d咩好特別....
SO 搵緊3皮, 有諗過要考牌出番去做mtg/other case 係一種賭博, 加埋而家供緊樓, 做到ES 當然人中之龍啦, 起薪都6萬, 做唔到就會係consultant 永世輪迴~
Landsd SO 係入面考牌啦.... VO 就話唔俾考....

依家ES 都唔係咩人中之龍,佢唔夠人,將ES 申請人經驗年期降低到有hkis 都差不多去考得.... 好多好young 嘅去做ES... 但3年試用期有人會收warning 自己走.....
你都講得好岩, SO考左牌再諗, 都大把人SO 轉 PS , 當然啦, 轉PS 緊係搏有朝一日會上番ES~
Ps係咩
一路覺得gp幾有趣咁
睇落好差咁
Project surveyor, 地政署contract 有牌post
佢早兩個月見左批新人,唔知請幾多同埋唔知派左offer未
ES 將請近70個,成行都未必有咁多俾佢請...
咩事要收warning 自己走?
有牌專業人士都係得2 萬零

接受唔到喎
consultant qs
長時間都做到懷疑人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞