懸紅起Backup佬底

1001 回覆
494 Like 52 Dislike
至於網上經常發生的人肉搜尋「起底」,如未經當時人許可,在網上公開真實姓名、手機號碼或住址等個人資料,亦有機會觸犯《私隱條例》,呼籲青年切勿以身試法。

大家唔好做犯法野起佢底呀

其實我都想問
如果telegram圍內朋友討論個別人物
咁算唔算犯法?

又或者連登之後幾個唔同既人
一人POST一D唔相干既名字同手機係唔同既PIST
咁會唔會都HI中呢條法例?
我理解就得個名
唔構成任何身份
例如我寫JOHN SMITH唔同就起左人底咩?

求法律巴打指証下
留名學野

林早洩係真名咁我又要經佢同意先po得

我印象中就係淨係名字一個
唔構成身份就唔可以當係私隱
如果寫明都唔得
咁報紙日日寫林鄭
寫個名都衰左啦
條例應該係林鄭(身份証號碼XYZABC)咁就犯左

利申: 都係平時睇香港電台D劇9UPPER下推PIST

即刻剎停個計劃

咁知道佢個名去稅局報案呢咁

我之前都問過, 如果稅局受理, 稅局可唔可以就住呢樣野, 去G公司要求果位YOUTUBER既身份? 我估佢收得錢, 即係有CREDIT ACCOUNT定銀行戶口係G公司架啦? 係咪真係要果個人個真名稅局先做到野?

Youtube出緊糧架wor
各位巴打真係要諗清楚
起到佢底如果佢告起上來一齊奶野
同埋又有錢銀交易,應該唔只一條罪
利申: 中立撚
各位巴打真係要諗清楚

又唔係我收錢
Backup佬個冚家鏟 追post追到咁貼

做得虧心事多
各位巴打真係要諗清楚

又唔係我收錢

有事都係班搞手奶野姐
各位巴打真係要諗清楚

又唔係我收錢

有事都係班搞手奶野姐

搵個住外國既貼佢吹得邊個脹
各位巴打真係要諗清楚

講得好岩呀....犯法野真係唔好做呀

涉事機構不在港難問責

他認為每一家機構在香港收集用戶的個人資料時,都必須遵重個人資料私隱專員公署的指引,在六個範疇均符合公署要求,即收集目的及方式、準備儲存和保留、合理使用、保安措施、透明度、查閱及更新。由於未有任何有關 Ashley Madision 事件的投訴,因此公署並未作調查,但承認如果資料的收集和外洩的地方都不在香港,就很難有什麼行動。

「因此私隱專員公署一直教育市民,要考慮清楚提供個人資料的對象機構,是否能付合公署的指引。在用個人資料註冊使用網上服務前要問自己,你是否相信這個網站能夠真的保護好你的資料?由於外洩了的個人資料就覆水難收,因此如果你不確保對方真的重視你的資料安全,就寧願不要使用他們的服務。」黃繼兒說。

現在經常說「世界是平的」,香港人能使用全球網站服務,現在的條例是否已不合時?黃繼兒不太同意有關說法,並指依據目前的私隱條例,如果該機構並不在香港,主動業務不在香港也沒有香港的據點,公署很難有任何動作,但如果相關人士來到香港的話,公署也是可以執法的,而公署也有法定權力主動調查。

https://unwire.pro/2015/08/31/pcpd-alert-hk-people-beware-personal-data-leakage/executive-interview/

原來資料的收集和外洩的地方都不在香港,就很難有什麼行動。
嘩,咁鬼揚,唔怕有內奸?
一係就backup佬開acc懸紅自己
一係就扮比錢捉線人
好玩過killer

扮比錢捉線人
嘩,咁鬼揚,唔怕有內奸?
一係就backup佬開acc懸紅自己
一係就扮比錢捉線人
好玩過killer

扮比錢捉線人

發達大計

點解咁講?
Backup佬 利用「達哥」心血搵錢, LIHKG懸紅起底 (11)
https://lihkg.com/thread/91634?ref=ios

陣間黎呢度集中
嘩好多錢呀 我就係backup佬啦 你地比哂我啦
嘩好多錢呀 我就係backup佬啦 你地比哂我啦

利申:撐達哥
認真一問如果條友放流料點算,到時錢又收曬d料又假

利申:支持你爆料支持達哥,只係想了解清楚

放完出黎你先判斷啦,我料都未放
至於點解今晚先爆,你都要比時間人整理下資料架大佬,一陣間一次過放哂上黎你又話人1999
同埋我都唔你收左錢先爆,我係爆完出黎再等巴打過數
話要收五萬條撚樣擺明假膠黎,佢連隻backup狗姓咩都講唔出
backup狗姓林
anyway, 100%肯定呢個人係backup狗

點解麻里子話收錢先爆你又爆完過數

麻里子想食夾棍

至於點解今晚先爆,你都要比時間人整理下資料架大佬,一陣間一次過放哂上黎你又話人1999
話要收五萬條撚樣擺明假膠黎,佢連隻backup狗姓咩都講唔出
backup狗姓林

麻里子想食夾棍

你都ON9既我實唔會負責收錢

backup狗姓林

麻里子想食夾棍

你都ON9既我實唔會負責收錢

冇錯,梗係叫線人自己開paypal account出黎收數
琴晚既四人會議討論既得以下呢幾點
- 收錢方法
本身諗住搵樓主代收, 但始終隔左浸就唔好
我地都係建議線人自己開PAYPAL AC, 有咩錢銀瓜葛可以直接搵佢而唔係經中間人搞
- 資料來源
料, 係有既
但堆料足唔足夠令你地出懸紅呢, 就得各位自己判斷
希望到時線人會提供更加多資料
有兩個問題係度, 其實你地頭先都有提過
1. 俾左料但你地唔信係真, 唔俾錢
2. 俾左錢但線人俾既料唔掂, 追回退款問題

所以都幾難搞下
- 收錢方法
我地都係建議線人自己開PAYPAL AC, 有咩錢銀瓜葛可以直接搵佢而唔係經中間人搞
- 資料來源
料, 係有既

所以都幾難搞下

其實都唔expect收到幾多既話我覺得已經無問題 問到係線人想收到幾多先爆多d
- 收錢方法
- 資料來源
料, 係有既

所以都幾難搞下

走數撚 連登高登一向大撚把,肯定有8成仆街睇完料,食完花生就走數
- 收錢方法
- 資料來源
料, 係有既

所以都幾難搞下

其實都唔expect收到幾多既話我覺得已經無問題 問到係線人想收到幾多先爆多d

其實真係口同鼻拗
- 收錢方法
- 資料來源
料, 係有既

所以都幾難搞下

其實真係口同鼻拗

收取報酬出賣個人資料 要點先唔trigger呢個位?

其實真係口同鼻拗

收取報酬出賣個人資料 要點先唔trigger呢個位?

叫線人開個價黎?

幾錢就爆乜
去到某個數又爆乜咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞