轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
但係十萬都唔可以拎現金,要去買野先得WOR
中銀ebanking 可以有token. 不過要申請. 同埋可以set唔過數俾自己以外既人.

不過CUT左acc, 唔知FPS會點用.
呢個有幾難? 而且有支那寶.
其實點解唔將原有既轉數方法upgrade做real time,而家香港想轉帳n咁多方法俾你㨂,都唔知邊種打邊種
其實真係有用過FPS同eDDA就會知係邊一個問題,
當你喺支付寶提交左身分證同住址證明,
佢每日嘅支付係可以去到10萬蚊,
同埋基本上佢每次增值係唔會有任何提示(SMS/Email)

而如果用FPS的話就算高級帳戶,
每日最多限額只係20,000$

兼且用轉數快的話,基本上銀行都會send message
話你知確認過數(我試過渣打、南商)

所以根本就係支那寶問題,關轉數快乜事
唔係個個都得一個電話號碼,所以對電話號碼係唔得㗎,正路就係要登入ebanking確認,但為咗令無用ebanking嘅人都用到,如果只可ebanking確認都唔夠
係好恐怖,一開始用payme已經發現呢個問題,所有嘢喺app方做晒,bank係冇notice。

App要求你scan信用卡資料/提款卡資料,影身分證加輸入個人資料,批咗就會用個賊登記嘅電話同佢嘅密碼喺你個戶口/信用卡偷錢,app係唔會同銀行對電話。所以你部電話唔會有任何notice,直至佢碌咗你卡,可能過一排會有信,但佢一早碌咗你卡/過晒錢啦,可能已經唔見成萬銀
lm
不如你話我知我爆左乜
好有可能佢見到有過數但唔知乜所以冇理
所以解決方法係用自己身份證認證哂d wechat pay, ali pay, tng
小學雞鍾意捉埋呢D嘢
Convenience 同 Security 永遠都成反比
兩張圖解答晒

如果有人用你hkid copy + 佢自己no# + email 開一個新payme a/c link你acc.

所有sms同email notice都係晒鳩氣.
唔係,但唔排除條友冇睇。
但等你睇到msg張卡已經碌咗
之前就係有人咁樣嚟碌人卡
信用卡公司/銀行依然會喺過數時send sms/email畀你,所以平時要留意下
講到底
即係唔關轉數快事?
唔關
所以最安全嘅做法係只send SMS 到你開bank account 時嗰個電話號碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞