轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
我hsbc fps 轉出轉入都有email 同sms,
電子錢包直接request有冇?
依家 SVF 可以經 FPS 去 request 銀行做 eDDA,以前就只有同 SVF deal 咗嘅銀行可以係 SVF 出 request(好似係)

不過似係因為銀行把關不力出事,即係就算冇駁入 FPS 都會出事
係咪支那銀行求其批edda?
堂堂中銀大bank 無真係笑大人個口
中銀不嬲on9
所以個問題就係"整eDDA簡單"個度出事 本身整eDDA應該係要好嚴謹

綁左落電子錢包咪ok 個電子錢包都有自己既security

而家求其比個身份證加戶口nubmer就整到eDDA

大倒退
佢開發個實名認證功能冇expect 過如果有人盜用身份會點
金管局冇要求 共犯1
Ewallet app冇同銀行確認 共犯2
銀行唔知有冇api俾svf拎授權 疑犯
簡單黎講就係銀行想慳成本冇做雙重認證而出事, 我已經刪除哂全部銀行既eDDA授權
支那bank一向垃圾. 大而無當.
我都有記憶,之前係Tap&Go整eDDA,都係要login一次自己ebanking
但宜家有左FPS,竟然唔洗做呢步咁離譜?
我嗰陣開冇入過 ebanking 喎,完全冇 2FA
自動轉賬同分期付款算唔算DDa?
如果係既

通常係填個人資料+acct no.+簽名就得

核實身份責任係商戶度(對身份證認樣)

電子錢包無認樣
最少要sd個sms code
睇完全篇都唔知比人偷既方法/重點係邊
Payme 己經唔使.
拎銀行卡第一件事:
即卡申請個網上保安編碼器
好多早期開既acc 2nd verification.
*無
你叫D廢老收聲先 連發生緊咩事都未知 早少少瞓
又話全世界最先進既, 澳洲同樣既PayID都無話有問題
即係唔係fps,而係edda問題啦,fps只係轉錢果下快左
中銀E banking 好似都冇
本身呢d 野就唔係咩先進技術. 到最後全部都係workflow同verification.

越快越方便就越易有bug有風險. 要安全就勁麻煩唔方便. 最後細數都係用返現金, 大數唔會痴呢d system. 兩頭唔到岸.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞