轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
警察唔撚受理先最撚ON9 可以即刻假設人自導自演?
咁你以後咩都唔洗查啦
理論上得,但你未必識得晒咁多app,啲ac擺喺到其實都係risk嚟
係囉,呢啲叫2FA 但對bank 黎講send SMS 都有成本。。。而且金管局有指引關於邊啲transaction 要2FA, 咁啱eDDA 係唔需要。。。即係為慳錢搞到而家出咗事
屌你金管點做野架
咁高危都唔強制要2FA
翌日早晨,徐小姐以網上銀行瀏覽個人紀錄時,發現其恆生銀行賬戶一晚之內被轉走9萬7千元,遂即時到分行查詢,銀行職員指是她本人發出的指令,分18次將款項以轉數快形式增值至支付寶賬戶,「但我冇做過,本身都冇支付寶、亦冇開轉數快,完全唔知佢點開到」。徐小姐遂嘗試以提款卡號碼開設支付寶賬戶,卻發現已被別人佔用。

轉數快一日有過數限額點會一晚過左9萬幾阿
根本係wechat pay出事
乜宜家冇架咩

大陸個wechat pay 你linkup果時都sms 比你銀行個電話number la
有身份證有銀行ac/住址 就link到第三方apps攞錢 呢啲資料正正係搵工個時最易外洩嘅
出事真係唔知點追翻
目前想安全啲 就最好開多個ac儲錢
呢個ac打死都唔好見光
一出糧就將出糧户口嘅錢轉曬去儲錢ac
Ebanking 可以set加大常用收款人限額
但大前提要有ebanking username, password, 保安編碼同sms 認證先做到
淨係sms 都難搞啦
不安
痴撚線
eDDA點解可以唔駛認證?
邊個負責監管eDDA架?
未用過支那寶
真係唔明個概念
無理由你連login banking ac一次去confirm 自動轉帳都唔洗
就可以係入面轉錢入支那寶

班做金融既人點會整咁大個漏洞
政府野差唔多啦
我當真係加大個過數額,都要經過幾重關卡,過數銀行有sd sms定係當時人無睇咋
所以應該開個新bank ac搵工?
屈機
金管局要求返edda要2FA其實已經可以解決問題
不過都係解決唔到求其影張身份證就過到kyc嘅問題
轉晒做外幣,FPS無得增值外幣
咁撚大漏洞都無人理
Cls
所以出事既就係EDDA
呢樣野自係轉數快出現之前已經有
所以出事既就係EDDA
呢樣野早係轉數快出現之前已經有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞