轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
Send 唔send SMS 因為金管局冇硬性規定,所以係bank 自己決定
銀行職員指是她本人發出的指令,分18次將款項以轉數快形式增值至支付寶賬戶,「但我冇做過,本身都冇支付寶、亦冇開轉數快,完全唔知佢點開到」。徐小姐遂嘗試以提款卡號碼開設支付寶賬戶,卻發現已被別人佔用

問題應該係呢度
我覺得根本事主自己泄漏左密碼比人
個新聞標題好大誤導性
會唔會佢比埋個密碼人
唔怪得前日eDDA話暫停 原來爆獲
saving / checking 過數用過咁多間都唔會有alerts. 好似得1-2間有. 信用卡就多好多.
開反而安全
你睇返件事先la.
唔係, 支那寶/支那銀行hea.  
就好似外國牌子最好趁未出名時就先喺大陸註冊左先,唔係比人註冊左先就自己大鑊
開左只係少左個機會俾人用你資料幫你開.

但唔代表開左=安全. 同埋有幾千幾萬隻payment app, 你又開得晒?
咁我增值電子錢包用fps唔用eDDA了
你唔用人地幫你用
玩左3間銀行一登記fps/轉帳都會即出sms/email
點樣憑戶口號碼同身份證拎到佢d錢呢⋯⋯實有野佢無講既
見工實會遇到d影你個人資料 咪好危?
你邊個a/c同email收notice. 同埋支那個間唔會出notice.
唔係FPS有問題
金管局叫停電子錢包自動增值服務
https://lihkg.com/thread/874891/page/1
係. 特別係d不知明僱主. 如果散工個d. 最好唔好俾佢影hkid. 出糧戶口要俾d 乜都無既acc. 出完糧即轉走d錢.
ebanking至少保安嚴d 無咁易
唔係FPS問題,係授權轉帳問題的話,點解之前無,FPS一出就PK?FPS將成個過程speed up左?但快同慢應該唔係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞