轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
指紋咪得囉
唔駛同銀行對架
用黎嚇偷野既人啫
話佢聽邊個轉過戶口係有指紋記錄
能夠追查返,政府執法係追查到已經拉到人
已經減到好多賊
身份證好難保喎, 好多唔同情況都會俾身份証人, 不如d錢放兩個戶口, 會俾人既戶口號碼, 入面冇乜錢, 出糧用, 放錢個戶口, 就唔好周圍俾人
負責用指紋果個賊可以唔係香港人黎架喎
最簡單咪還原基本步
要加銀行戶口必須去分行簽名核實先可以授權
弱智都上連登
或者第一次登記授權要sms send 密碼囉
跟住每次經依個方法過錢都要send SMS+email通知
咁咪方便啲
咁已經無野講,咁打劫殺完人都可以坐飛機走
有d銀行要 (eg 渣打citi)
所以奶嘢係幾間only
而家個問題係被人盗用但銀行無通知過受害人,想即時通知銀行阻止都阻止唔切,減低損失都唔得。依個方法只要對方唔係香港人個政府根本唔知個賊係邊個,根未計啲電子錢包公司要等幾耐先肯比個指紋資料你,到時咪一樣好似依家咁企左係度。

做黎都晒gas 既方法,可行性低
其實呢,你嘅指紋/面型資料都唔會離開你部電話(或者個賊部電話),銀行根本唔會知道。

其實今次嘅問題係某啲銀行/SVF 響做eDDA 果陣冇做雙重認證,去確定apply eDDA 果個人就係戶口holder.

第一要做係雙重認證
第二係限制SVF 只可以用同戶口holder 嘅電話號碼做實名(即係一定要上台,唔可以用儲值卡,實名資料由客戶授權向電訊商查詢)
成班冇it技術9up
整xxx咪得 屌你比錢?
出事咪又係度笑
用佢個技術咪比緊錢,等於借錢比銀行用你既錢投資囉
支那寶會唔會賠返比人?
快D盡量揸少D港紙
咪就係話呢樣嘢on9
即係佢assume咗呢個世界大家張身分證都用夾萬鎖住仲要唔洗比人
睇下肯唔肯咁做 我怕係長期停用eDDA就算
正常要用身份證正本先可以開通喇
含家産5毛
依加 tag&go 都主動搵我聯絡
講返d資料
我應該有機claim 返損失左既錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞