轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
睇嚟我都要開多個
同埋要set每日小額轉帳限額
基本上你要轉錢先enable
轉用就disable就無事
追完post發覺都幾得人驚,只要有太空卡+人地既ID card+銀行戶口number就可以過晒你啲錢
驚係之前要驚,而家唔駛驚
停左喇,都增值唔到
講到尾就係銀行同儲值工具嘅責任
佢地之間冇核實身份同資料
(所謂核實梗係唔係對ac no.同身份證咁簡單啦)

FPS:關我撚事
應該係間銀行決定。我用東亞,就算依家有咗 FPS,喺 Tap & Go 整完 eDDA 都一樣要入 e-banking 確認。
標題都幾誤道下
金管今次點拆好
你係呢度幾多人將FPS同EDDA混為一談就知啦
我之前就係 tap&go 開東亞完全冇確認過
沒事兒 沒事兒

屌佢老尾金管局
eDDA not Fps
政府一貫作風
都係你有你鬧
佢有佢話冇問題
hsbc搵唔到點disable 小額轉帳限額set做0都得?
大公司自然唔會係騙徒啦
cut撚左edda去啦
FPS 一定關事, 佢自己唔check workflow同做security review check bug. 有咁明顥既漏洞都照過.

combination越多做bug check成本越高, 時間越長.
無錯
銀碼set做零即係disable
大公司保安做足d, 但一樣有機會因管理不善意外流出data. 國泰岩岩爆左單勁野.
確實有部份責任 整陣竟然無發現無review
係咪因為我 Tap & Go 登記嗰個係自動增值? 我用 O! ePay 登記東亞 eDDA 就唔使確認。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞