轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
可能12點前5期 12點後4萬7 印象中冇記錯佢係第2朝先check
但係依家d錢係去左支那寶戶口,咁其實又查唔查到?
就係hsbc冇事 其實都奶野 因為得hsbc有sms/email確認 我忽然覺得我主放錢係hsbc係冇撚有錯 等我之前仲諗住轉
根據佢呢條片,個過程係完全唔需要涉及轉數快?
點解歐美先進國家咁”落後”重用現金係有佢道理
自己set限額啦on9
iphone android手機又玩識用
去到d it系統成碌柒咁
香港人真係
某程度就係佢冇登記過支那寶
所以個騙徒先可用佢個身份開戶口。

報紙都報過幾次,唔係第一次出事,但銀行又冇加強security ,金管局又冇行動。

換句話說嚟講,可能支那寶專登架,迫你自己主動賣資料比佢,唔登記佢就等比人偷曬你啲錢啦。
on9 人地出街渣哂手機比錢啦
轉數快有上限嫁識唔識?
中銀你要入保安編碼器碼
除非你豬撚關左保安編碼器功能
但係其實要做到edda 需唔需要轉數快戶口?
其實成單野關唔關轉數快事 ?
警察on9
最強防衛就係無錢
其實依家係要經轉數快過數,定係根本係可以銀行戶口直接自動增值?
On9 信用卡都可以渣手機俾錢,用手機俾錢一定係現金?
乜唔係自己登記左先安全咩?
冇登記果班騙徒先可以登記
叫番班老海鮮小心就差不多
呢篇文 老屎忽同班兒登仔
見到幾個關鍵字就以為自己知天下事
就話一早話左xxx唔安全 好彩冇用
支付寶 。轉數快。 電子錢包。出事

香港有呢班人死梗
兒登仔呢d比條大陸妹舞幾舞
錢都雙手奉上
都唔洗搞咁多複雜野

呢d人既使用問題
轉數快係加速咗同加大咗金錢嘅損失,以前啲新聞都係損失一萬幾千,就會發現同時止蝕。

支那寶之流核實身份咁求其,而轉數快設計係絕對信任前者,覺得佢只係個中間人,中間過程中冇出錯,理論上就冇錯。

而有啲銀行比錢時又係絕對信任個中間人,當然有啲銀行會 send SMS 俾你。

成件事發生就係個源頭已經錯撚咗,中間成個過程幾安全都冇用。

咁最後咩又係扯貓尾,一個推一個,大家都話唔撚關佢事架啦
你會唔會因為果個地方有幾個賊
就話果個地方唔安全?
呢d野你數下香有幾多人
宜家出事又有幾多人

出事果班有冇做安全設定
你知幾多?
你乜野唔鍾意用 番深山做野人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞