轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
岩岩新出跟本未成熟. 但勁多打手幫FPS講好說話, 勁on9.
我ebanking 有兩個轉帳限額 第三方 同普通轉帳
請問有咩分別
咁Fps確實係好野 又唔好話打手
但依家睇 可以做好d咁囉
我係登記手動增值咋,可能係咁啦
edda保安本身就有問題

以前轉錢都仲叫係同一款app仲追得番

加埋fps就變左組合技
跨機構轉多幾轉去埋外國冇仇報
即係依家係支付寶有問題,銀行e-banking有問題定fps有問題先比人轉走啲錢?
攪唔清fps 同 eDDA嘅人, for your info

Fps係一個大project,主要骨幹係7x24即時過數嘅「高速公路」

用電話號碼過數係其中一個feature(當然係最多人關注、用嘅feature),而eDDA係另一個feature
好野都唔係鳩up一句唔關FPS事咁弱智掛?

今次就係因為FPS俾人轉到錢走. 本來係一個半封閉系統相對安全.

柒左都唔認仲唔係打手係心?
得LA. 收皮LA.

你間屋開左個後門俾賊入黎, 正門好撚安全lo!
等等
我係講緊奶嘢關fps事喎,因為eDDA係fps成個project一部份
唔知咁講正唔正確。

個賊用求職為名,攞咗受害者地址、戶口號碼、身份證等個人資料。
1. 用太空咭號碼用受害者身份開支付寶戶口,
2. 用受害者者身份證副本、住址,幫支付寶戶口做高級認證。
3. 用受害者銀行戶口綁定埋落支付寶。

咁支付寶綁咗銀行戶口後,
完全唔使入任何嘢就可以經銀行戶口攞錢增值,
所以最尾就偷咗受害者十萬。

https://youtu.be/e9K7GeGMsMA
3分11開始睇,如果支付寶綁定咗銀行戶口,
可以直接攞錢,你見乜 passcode都唔使入,
亦都無收到任何sms 做confrim.
eDDA 依個功能喺出 FPS 之前已經有喎
睇到上面班未來的廢老廢中就好笑,連fps到底係乜都唔知,見到個標題就嚟踩埋一份
就好似有人坐跨境巴士去偷渡,啲人唔怪個巴士司機唔怪守關口啲人,走去怪條高速公路咁
而家係講緊成個關口system有漏洞. 你就走去話個巴士司機無錯WOR.
我就係咁奶左野
銀行正係賠返 auto pay手續費比我
唔賠 拎走左我既錢:~]
但好彩我正係得1000係戶口
佢正係攞左我1000$
其他失敗但比佢失敗20次比佢 扣左我手續費
扣左我3000$ 手續費
但銀行肯比返3000我
但我捐失果1000$ 佢話要拉到人追到
lm
payme 綁銀行戶口時 或 用銀行戶口增值, 銀行戶口持有人會收而sms。
就算偷到錢,都第一時間知。
咁而家係咪仲係如果自己無開過任何支付寶,ailpay, payme呢類既acc!
人地只要有你既bank acc ,hkid number就申請到以上既acc去過左你既錢?
其實仲有一個問題, 我覺得都係令人困惑o既

搵工
其實係咪事必要畀埋身份證, 住址, 戶口, etc. 間公司呢?

以見工經驗計
曾經係遇過有公司要求應徵者出身份證畀佢做記錄

曾經見過正苦工
都要出身份證畀佢對資料
而家唔得
eDDA停用中
佢都要check你係咪黑工既
所以銀行app同payme係安靜D,因為要跟返戶口個電話,email,同對ID,等同實名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞