轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
其實關轉數快咩事 個問題係佢都要login你個ebanking先轉到錢走 即係佢on99用身分證做密碼啦
但係個安全漏洞係喺支付寶同tap and go到喎,用身份證加銀行號碼就可以link up個app直接畀錢。

應該要銀行ebanking確認先得。根本同上次payme事件冇分別,一張身分證加信用卡就可以搞掂。要呢啲app增加安全性係天方夜譚,都係自己保護好張身分證啦
政府搞嘅嘢有邊次得
佢係用你個身分reg一個電子錢包:tap&go, payme, wechat pay, 支那寶

用你嘅身分過錢入個app再畀錢買嘢,你只係跟到個電話,而個電話只係一張太空卡,可能從佢買嘅嘢入手囉
而家d錢放銀行都咁危險,我地會唔會將d錢全部㩒晒出黎,放喺屋企用保險櫃會安全d呢
冇理由咁易轉到走
要埋銀行login 啦。
依個case 根本係佢自己俾人知道左銀行個PW 先會俾人偷錢。
我都係咁諗
咁eDDA係咪又係轉數快度整出黎

【明報專訊】金管局推出的跨行轉帳系統「轉數快」將於9月30日起啟用,日後WeChat Pay HK用戶可透過電子直接付款授權服務(eDDA)直接綁定本地多間主要銀行的銀行卡,進行實時支付及為錢包進行線上增值,意味WeChat Pay HK用戶可在下月1日啟用內地跨境支付服務後,即時利用不同銀行戶口直接增值,在內地消費以港幣付款、人民幣結算,直接在銀行戶口扣款。
payme都係戶口號碼+身份證就得啦
支付寶係咪就噉有銀行戶口no.+身份證就可以申請銀行戶口過數?

P.S. 冇用唔知
睇錯影分身
其實之前銀行搞過一輪強制有SMS通知......
所有eBanking如果冇電話號碼會將所有limit變0...
問題係出左係點解有啲交易會冇用SMS通知.....
睇完個Post我都走去check晒我所有銀行戶口....
真係唔使囉 你明唔明嫁?

系統上你你自己轉錢畀自己,但使果個唔係你
咁搞法會唔會用先安全
我意思用自己電話號碼開咗但唔綁銀行咭
霸咗個位先
第三頁啦 仲未明發生咩事?
個e banking畀人hack左?
其實好撚簡單 link up前sd個sms/email認證咗先approve囉
除非你電話email都比人hack埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞