轉數快推出一月爆漏洞 影身份證搵工被轉走10萬銀行存款

440 回覆
240 Like 4 Dislike
嘩屌過左d錢先都係

以前有DDA,但無eDDA
ching 狗衝登記咗個銀行戶口先安全,因戶口 link 咗 fps,再有咩修改實有通知。
家陣係唔用果班先危險,某啲 ewallet app set edda 只要有 id card upload 就 link 到銀行戶口充值轉錢或付款,唔洗做 2fa 身份驗證,有 id card upload 就當係本人授權,勁 on9
未有fps前既dda係唔同,未轉edda前alipay wechat果d只可以用信用卡top-up, fps edda後先可以直接扣銀行戶口

今次問題係edda個model未夠成熟
方便 同 安全性 係有需要平衡下
但希望唔好令人驚左而唔用fps
其實普通p2p fps 過數係唔受依單edda影響
差唔多,分別只係 eDDA 快咗啫
咪一樣有依個漏洞,只係嗰陣未有人諗到
呢單野一爆,以港豬既智商黎睇,香港電子支付將會繼續停留多十年
我上面一早打左
開曬户口,一定安全過冇戶口

總有人盲反
11點襟5萬 過埋夜襟多4萬幾
唔係空白位
直頭果句copy for....
要重疊埋身份證上的相/名
其實成件事係咁.
1)對方叫事主交出身份證和銀行帳號。
2)並叫事主自己起網上開通(轉數快)服務。
3)然後對方馬上 download相應銀行 轉數快 app,然後打上身份證,銀行帳號和(自己電話號碼)作設定過數。
4)後面既事事主已經係唔會知道,因此電話號碼不是她的,但是對方已經將事主既銀行帳號绑定了他自己號碼,任意拎錢!

成件事有一個灰色地帶,就係事主主動去上網開通轉數快(因為網上银行必须要有 password 同埋有啲有埋部計數機仔先可以 log in 到去網上銀行進行開通。

講真,如果出左事,銀行真係可以大條道理話係你自己開通左轉數快同埋 set 左電話號碼,轉走 既錢係你自己既行爲,你睇 佢地 d 人都咁樣答,你仲邊有信心用啊。其實電子支付係好既,但咁樣玩法就好低能啦,尤其是依種所謂既方法只係靠你身份證同電話號碼就可以任爆你錢,太空電話大把啦,屌,查屁到咩

不過其實點樣轉,最後 dv錢點都會轉去個賊 account 道,或者去左消费or 充值去洗白佢,咁樣就好難查到瓜?
你都懵既,唔驚?事主俾人轉走左10皮都唔知啊,報警仲要俾呀 sir 屈佢老作,打去银行銀行唔受理話佰正常交易啊,屌你,你感受一下個種無助又俾人砌生豬肉個種感受係幾咁仆街嫁!
svf得個客提供嘅假電話,sms都無用。應該係要銀行做confirmation
重點都唔係交易個時,重點係申請同開通有 id 同 bank acc=任爆
可以要求同銀行電話號碼一樣,然後eDDa申請要交曬身份證電話戶口號碼,銀行send SMS,電話or網上確認(啟用信用卡咁樣),過一日先approve
申請同開通,應该要走人工服務
我既意思係唔好因為今次事件而固步自封,剩係話fps信唔過就完全唔用
我同意今次件事有好多進步空間
其實用家,儲值工具,金管指引,銀行都有能力做好d阻止到件事發生,唔係只係fps本身系統既問題
另外係連登唔該用番正體字
未成熟就唔好拎出黎用,你依 d 野係好影響貨幣運作,即你而家所有人既銀包係打開左,公開左,你中意可以任拎人地銀包既錢,受害看仲要係唔知,報警都冇用話你老屈,銀行又唔會理你,你自己銀包就係冇左10皮
有冇得叫銀行唔批任何電子轉帳乜乜乜?
我都覺
其實個流程唔係乜新野,支那寶出事都好幾單,但之前係信用卡

但今次轉數快就係戶口直接過,冇上限,冇得避。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞