(短故) 【營業中】《可以修正你人生中一個遺憾既萬事屋》

1001 回覆
670 Like 7 Dislike

感謝

遲D到我出故希望都支持下
正呀正呀 繼續支持巴打

感謝巴打秒回

絲打

絲打
睇完 修正師係我心中的形象是一個三十到尾既童顏貓奴大叔 期待關於修正師既故事

童顏大叔

感謝

好呀 幾時出

感謝

好呀 幾時出

應該呢一兩星期內

感謝

好呀 幾時出

應該呢一兩星期內

加油
加油吖 好好睇
新讀者留名
加油吖 好好睇

謝謝
新讀者留名

歡迎
Pish
一次過睇返2晚,推
好正啊
Pish

一次過睇返2晚,推

今晚出新一晚
好正啊

感謝呀
雖然係happy ending
但係感覺上俾唔到早幾晚嘅feel我
唔知點形容好 但今晚嘅結局就係講女孩冇走失到 做埋人生贏家
但就係好單純咁講佢嘅人生唔同曬 冇咁早幾晚嘅客人修改咗遺憾之後 有得到一啲野 但同時失去咗啲咩 或多或少成為第二個遺憾
所以硬係好似差咗啲野咁
Btw皮已正 推

呢個結局佢得到左幸福既人生,但係失去左佢愛既一個人

萬Gay巴打都講得啱,佢放棄既係一啲不堪回首既記憶,當中包括一個曾經錯愛既人,只可惜刺青師不愛佢
我都同意自醉巴打所講,呢章對比其他故事既反思係比較少,劇情都相對無咁精彩。不過睇埋落去呀,可能會帶到新既感覺比你們

我比個新方向你諗啊
個女仔係SEN
佢走失左之後因為佢係SEN讀唔成書
改寫完之後 佢父母dum左好多資源比佢
請左個家庭教師 先可以讀到書

我睇完第一個感覺係
一切都是社會的錯
SEN需要多啲資源去學習
但係係主流學校邊有咁多資源 話之你死啊
有錢嘅就有得用其他方法幫個小朋友
家景唔好嘅你試諗下啲父母會做啲乜
你再試諗下如果改寫完之後
父母只係基層 你估個女仔大左會唔會有紋身?
可能冇咁多嘅

依家個社會要你有啲學歷係手
學歷低好難向上流
除非做地盤佬 而且個市又好足成十幾年啦 我都諗唔到有咩低技術工種可以比你捱出頭
雖然你有都唔代表你向上流到
SEN係咪普遍學歴低啲我就唔知啦
如果係嘅 我淨係可以話
係香港做窮嘅SEN真係好慘

其實窮嘅個原罪好似嚴重啲
其實窮嘅原罪好似嚴重啲

自膠

我比個新方向你諗啊
個女仔係SEN

我睇完第一個感覺係
一切都是社會的錯
可能冇咁多嘅

學歷低好難向上流
除非做地盤佬 而且個市又好足成十幾年啦 我都諗唔到有咩低技術工種可以比你捱出頭
如果係嘅 我淨係可以話

SEN普遍學歷低啲其實唔一定
當然好睇程度啦,甚至我而加大學同major同學都有SEN添
我算接觸得多SEN,好同意你講話係社會既問題,但係除左資源方面我有更深感受既係目光問題

好多人覺得sen就收埋佢係屋企啦帶出街咁鬼嘈有無諗過人呀點點點,但係一直留佢係屋企唔比佢接觸個社會咁佢咪呢世都唔識點融入個社會囉,當然前提係要父母係公眾場合要控制到佢,事後都要教返佢咁係唔啱
如果唔係親身體驗過都唔會知所謂高教育水平既香港人可以有幾閪,尤其聽住啲冷言冷語種感覺真係好無力、好渺小
雖然係happy ending
但係感覺上俾唔到早幾晚嘅feel我
唔知點形容好 但今晚嘅結局就係講女孩冇走失到 做埋人生贏家
但就係好單純咁講佢嘅人生唔同曬 冇咁早幾晚嘅客人修改咗遺憾之後 有得到一啲野 但同時失去咗啲咩 或多或少成為第二個遺憾
所以硬係好似差咗啲野咁
Btw皮已正 推

呢個結局佢得到左幸福既人生,但係失去左佢愛既一個人

萬Gay巴打都講得啱,佢放棄既係一啲不堪回首既記憶,當中包括一個曾經錯愛既人,只可惜刺青師不愛佢
我都同意自醉巴打所講,呢章對比其他故事既反思係比較少,劇情都相對無咁精彩。不過睇埋落去呀,可能會帶到新既感覺比你們

我比個新方向你諗啊
個女仔係SEN

我睇完第一個感覺係
一切都是社會的錯
可能冇咁多嘅

學歷低好難向上流
如果係嘅 我淨係可以話

地盤佬唔算係低技術啦

真係好好睇,想學你嘅文筆 有咩方法可以令人感受咁深 我寫極都寫唔到

尤其係第三篇
輕輕放下正皮
巴打作品真係好好
睇咗之後好有感觸同反思
尤其第六同七夜

謝謝你呀
不過我有啲好奇,第六同第七都幾唔同,點解巴打會反而覺得呢兩篇大感觸呢? 有趣有趣

窺探其他人嘅人故事令我回憶自己經歷
我最在意,最愛嘅人同音樂已與我漸行漸遠
我愛嘅人佢好好.如果佢鐘意我就更好
當初我愛上音樂,決意踏上音樂之途,半路先發現我天資不足
你可能覺得我矯情造作,但我真係同第六晚嘅男主感同身受,但似乎我更慘⋯佢句「我嘅存在令佢痛苦」好有共鳴
至於第七晚提醒我世界可以好美好,要努力活下去先可以能否極泰來。最後結果如何,起碼都對自己有個交代
所以第六七晚一齊睇令我思緒波動好大,令我好有感觸
先自膠,我文筆唔好,表達能力差,唔好插咁大力
留名

真係好好睇,想學你嘅文筆 有咩方法可以令人感受咁深 我寫極都寫唔到

尤其係第三篇

唔好學我啦 二校完仲有啲位好累贅
遇到啲事令到個人情緒低落,好似無左靈魂咁,過下啲行屍走肉既生活就寫到㗎啦

窺探其他人嘅人故事令我回憶自己經歷
我最在意,最愛嘅人同音樂已與我漸行漸遠
我愛嘅人佢好好.如果佢鐘意我就更好
當初我愛上音樂,決意踏上音樂之途,半路先發現我天資不足
你可能覺得我矯情造作,但我真係同第六晚嘅男主感同身受,但似乎我更慘⋯佢句「我嘅存在令佢痛苦」好有共鳴
至於第七晚提醒我世界可以好美好,要努力活下去先可以能否極泰來。最後結果如何,起碼都對自己有個交代
所以第六七晚一齊睇令我思緒波動好大,令我好有感觸
先自膠,我文筆唔好,表達能力差,唔好插咁大力

追音樂夢令我諗起la la land
我都經常覺得自己係好多方面都只係好有興趣,但真係力有不逮
享受下過程可能慢慢就會有收穫呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞