(短故) 【營業中】《可以修正你人生中一個遺憾既萬事屋》

1001 回覆
670 Like 7 Dislike
諗返細個都走失過
果時真係好驚搵唔返爸爸媽媽

可能你真係走失過,然後去左萬事屋修正完先變到而加咁
我有個問題
可能有d挑骨頭唔好介意
因為未修正嘅情況係媽媽叫細路女企係原位等
修正後係媽媽問細路女一唔一齊去買
咁樣細路女係未修正之前係無做過決定

其實我係黎留名

唔會唔會,巴打觀察得好入微
答案係~~~
(摘自原文)修正前:

她的呼喊聲引來了不少途人的注意,無可奈何的母親只好想盡辦法哄她:「你看!那邊有氫氣球,你想要一個嗎?」
女孩依著母親指的方向看過去,工作人員正拿著一大束氫氣球。它們被微風輕輕吹拂,好像快能直達雲端。
她迷戀的望著氣球,默默的點頭。
母親見她安靜下來終於鬆一口氣:「媽媽現在就去買,你在這裏千萬別走開啊。」
她的視線還是沒移開,默默的點頭。

藍字為女孩未修正前既反應

修正後:

母親溫柔的問女孩:「你想要一個嗎?」<-*此處全句應為「你看!那邊有氫氣球,你想要一個嗎?」,避免在故事中重覆所以省略前半句

女孩看氣球正看得痴迷,只是點頭。
母親笑了,對她說:「媽媽現在就去買,你在這裏千萬別走開啊。」
女孩看著那個印有雀鳥的紅色氣球,拉住了母親的衣角:「要那個。」
母親循她的視線看過去,笑說:「要不這樣,你和媽媽一起去挑?」
女孩點點頭,捉住母親的手走過去。所以,修正師所做既更改係由原本「默默點頭,母親叫女孩不要走開,女孩只是繼續點頭」改為「點頭,母親叫女孩不要走開後,女孩拉住了母親衣角」
就係咁樣拉住左媽媽,所以觸發新事件環:媽媽問女孩要唔要一齊去
我有個問題
可能有d挑骨頭唔好介意
因為未修正嘅情況係媽媽叫細路女企係原位等
修正後係媽媽問細路女一唔一齊去買
咁樣細路女係未修正之前係無做過決定

其實我係黎留名

唔會唔會,巴打觀察得好入微
答案係~~~
(摘自原文)修正前:

她的呼喊聲引來了不少途人的注意,無可奈何的母親只好想盡辦法哄她:「你看!那邊有氫氣球,你想要一個嗎?」
女孩依著母親指的方向看過去,工作人員正拿著一大束氫氣球。它們被微風輕輕吹拂,好像快能直達雲端。
她迷戀的望著氣球,默默的點頭。
母親見她安靜下來終於鬆一口氣:「媽媽現在就去買,你在這裏千萬別走開啊。」
她的視線還是沒移開,默默的點頭。

藍字為女孩未修正前既反應

修正後:

母親溫柔的問女孩:「你想要一個嗎?」<-*此處全句應為「你看!那邊有氫氣球,你想要一個嗎?」,避免在故事中重覆所以省略前半句

女孩看氣球正看得痴迷,只是點頭。
母親笑了,對她說:「媽媽現在就去買,你在這裏千萬別走開啊。」
女孩看著那個印有雀鳥的紅色氣球,拉住了母親的衣角:「要那個。」
母親循她的視線看過去,笑說:「要不這樣,你和媽媽一起去挑?」
女孩點點頭,捉住母親的手走過去。所以,修正師所做既更改係由原本「默默點頭,母親叫女孩不要走開,女孩只是繼續點頭」改為「點頭,母親叫女孩不要走開後,女孩拉住了母親衣角」
就係咁樣拉住左媽媽,所以觸發新事件環:媽媽問女孩要唔要一齊去

明白了
形住又係sad ending咁
未講係大叔之前我以為修正師係咁講完大叔之後就冇曬想像
夜晚睇到有d 眼濕濕
我都有d 遺憾好想修補
但再諗深一層,修補好一個遺憾
會否只係另一個遺憾既開始
留名 好好睇
形住又係sad ending咁

睇埋落去可能會有驚喜
未講係大叔之前我以為佢會係個二十尾既男仔

低智商版奇拿
夜神月型好多
留名 好好睇

謝謝支持

點解個個都會咁覺得 係咪我有邊句誤導左大家?

一開頭睇到吧檯會感覺似酒保/男僕feel

原來係咁

原來係咁

同埋感覺佢講野好後生,無乜歷練,純粹感覺

低智商版奇拿
夜神月型好多

我想像係深夜食堂個老闆咁先有feel, 男人味
感覺好似修正完唔係一件好事咁
繼續留名
樓主再唔出文就制裁你
live了

修正師有遺憾嗎?
Live
背包客真係

原來係咁

同埋感覺佢講野好後生,無乜歷練,純粹感覺

雖然呢點最後應該解釋到,不過我都應該要寫得佢老成啲
謝謝意見

低智商版奇拿
夜神月型好多

我想像係深夜食堂個老闆咁先有feel, 男人味

啱啱google左,無錯呢個都幾貼近我心目中既形象
感覺好似修正完唔係一件好事咁

其實因為連修正師係修正前都唔知之後會點,可以算係一場賭博
繼續留名
樓主再唔出文就制裁你

個名原來係咁黎?
live了

修正師有遺憾嗎?

當然,人生在世又有邊個可以無遺憾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞