(短故) 【營業中】《可以修正你人生中一個遺憾既萬事屋》

1001 回覆
670 Like 7 Dislike
輕輕放下正皮
巴打作品真係好好
睇咗之後好有感觸同反思
尤其第六同七夜
真係好好睇,一口氣追完7夜
巴打文筆真係好好,睇到sad end會眼濕濕,good end(婆婆,Punk)嘴角會笑,正阿

仲咁埋依排有d唔開心,聽舒情歌,代入感仲大

聽緊lady gaga個joanne album
雖然係happy ending
但係感覺上俾唔到早幾晚嘅feel我
唔知點形容好 但今晚嘅結局就係講女孩冇走失到 做埋人生贏家
但就係好單純咁講佢嘅人生唔同曬 冇咁早幾晚嘅客人修改咗遺憾之後 有得到一啲野 但同時失去咗啲咩 或多或少成為第二個遺憾
所以硬係好似差咗啲野咁
Btw皮已正 推

呢個結局佢得到左幸福既人生,但係失去左佢愛既一個人
我故意嘲弄她:「以後無論碰上甚麼難關你都不用怕,因為再糟的都遇過了。」
呢句同現實一樣
都冇野可以輸 仲怕咩?
如果可以俾佢記得佢吃過咩苦我相信會更加堅強

都啱,不過呢個係當事人自己既選擇,佢算好彩刷到靚首抽
係happy ending呀
希望個女仔以後會幸福快樂

將來既野又有邊個知
繼續留名
樓主再唔出文就制裁你

個名原來係咁黎?

專制裁唔出文既樓主

我有出㗎係少啲啫
故事好正 又感動
不過有d野想問下巴打
當佢地出左門口,咁佢地會去邊?訓左先去到萬事屋,去完就訓醒,然後時間會去到邊?去返想修正遺憾既時間,重新經歷?定係得修正到遺憾既回憶?
琴日開始睇 今日live左 加油巴打
唔好意思,多左野問

可唔可以答下我
故事好正 又感動
不過有d野想問下巴打
當佢地出左門口,咁佢地會去邊?訓左先去到萬事屋,去完就訓醒,然後時間會去到邊?去返想修正遺憾既時間,重新經歷?定係得修正到遺憾既回憶?
唔好意思,多左野問

基本上係清醒既狀態下去萬事屋既,至於點解會搵到可以詳見文中提及既「宣傳部」
去到萬事屋飲茶會訓著,昏睡狀態下修正師就可以工作
時間方面譬如今日係2月1日,你想修改1月1日既事情,修正師就會係載體搵返1月1日去修改,修改完既新世界隨即就取代既舊有世界。新世界會係客人離開萬事屋後生效,所存在既時間仍然係2月1日,只不過佢既記憶都會更新埋(所以應該唔算「親身」經歷,只係係記憶中自己有經歷過,可理解為得到修正後既回憶)

出左門口,新既世界就會生效。以背包客為例,佢應該係一離開就死。而其他人就可以係唔知自己點解會行到呢到,因為有關萬事屋既一切記憶都唔會再存在
可能有點1999 見諒
有咩唔明我再答

雖然係happy ending
但係感覺上俾唔到早幾晚嘅feel我
唔知點形容好 但今晚嘅結局就係講女孩冇走失到 做埋人生贏家
但就係好單純咁講佢嘅人生唔同曬 冇咁早幾晚嘅客人修改咗遺憾之後 有得到一啲野 但同時失去咗啲咩 或多或少成為第二個遺憾
所以硬係好似差咗啲野咁
Btw皮已正 推

呢個結局佢得到左幸福既人生,但係失去左佢愛既一個人

萬Gay巴打都講得啱,佢放棄既係一啲不堪回首既記憶,當中包括一個曾經錯愛既人,只可惜刺青師不愛佢
我都同意自醉巴打所講,呢章對比其他故事既反思係比較少,劇情都相對無咁精彩。不過睇埋落去呀,可能會帶到新既感覺比你們
故事好正 又感動
不過有d野想問下巴打
唔好意思,多左野問

可唔可以答下我

上面啱啱覆左呀巴打 抱歉我用手機覆得比較慢
輕輕放下正皮
巴打作品真係好好
睇咗之後好有感觸同反思
尤其第六同七夜

謝謝你呀
不過我有啲好奇,第六同第七都幾唔同,點解巴打會反而覺得呢兩篇大感觸呢? 有趣有趣
真係好好睇,一口氣追完7夜
巴打文筆真係好好,睇到sad end會眼濕濕,good end(婆婆,Punk)嘴角會笑,正阿

仲咁埋依排有d唔開心,聽舒情歌,代入感仲大

聽緊lady gaga個joanne album

感謝你呀 文筆仲不停磨練緊
英文抒情我鍾意聽ed sheeran同bruno mars

感謝
好高質既故 留名
好高質既故 留名

過獎了 感謝支持
皮已正
追翻陳奕迅個故,雖然兩個故風格唔同,但都有提及過想同嘅野,例如係陳家豪打火機上嘅羽毛標誌,刺青女孩嘅火羽毛紋身。陳家豪同背包客都嚮往嘅自由。仲有其他相似位,唔知呢啲特徵係咪代表緊你個人 Eason 個個故睇得出好有文學feel,呢兩個故都好好文筆,劇情段落睇得好舒服 加油繼續寫多啲正故!
利申 藍絲 第一次對故有咁大感受同會留言
皮已正
追翻陳奕迅個故,雖然兩個故風格唔同,但都有提及過想同嘅野,例如係陳家豪打火機上嘅羽毛標誌,刺青女孩嘅火羽毛紋身。陳家豪同背包客都嚮往嘅自由。仲有其他相似位,唔知呢啲特徵係咪代表緊你個人 Eason 個個故睇得出好有文學feel,呢兩個故都好好文筆,劇情段落睇得好舒服 加油繼續寫多啲正故!
利申 藍絲 第一次對故有咁大感受同會留言

哇,一次過睇晒兩個應該都唔少時間,多謝你先
羽毛同自由呢點,其實你唔講我都唔覺,事實上諗返我畫畫的確比較常畫同羽毛有關既圖像,主要係享受一根根咁畫既過程
可能真係比你講中左,我不經意咁自爆左個人特質 好強的觀察力
多謝你花時間睇,又比咁高既評價我呀
高汁高汁

其實有時遺憾過 先知道自己存在過

巴打加油
高汁高汁

其實有時遺憾過 先知道自己存在過

巴打加油

我痛故我在
謝謝巴打
留明
正呀正呀 繼續支持巴打

感謝巴打秒回

絲打
睇完 修正師係我心中的形象是一個三十到尾既童顏貓奴大叔 期待關於修正師既故事
新讀者留名
之前睇陳奕迅個故已經覺得好正
今次依個題材都幾特別
Btw岩岩睇完背包客同順德嫲嫲
依兩篇都睇到眼濕濕
加油巴打!

多謝你呀 不過原來題材都唔算新鮮,開故以黎都有不少巴打留言話有類似作品
次次見到舊讀者留言都感覺好窩心

好想追返陳奕迅個故

隨意門:
https://www.shikoto.com/article/38886/%E3%80%8A%E6%84%9B%E8%81%BD%E9%99%B3%E5%A5%95%E8%BF%85%E7%9A%84%E7%94%B7%E5%AD%A9%20%E2%80%94%20%E8%AC%9B%E4%B8%80%E5%80%8B%E7%AC%AC%E4%B8%89%E8%80%85%E7%9A%84%E6%95%85%E4%BA%8B%E3%80%8B.html

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞