(短故) 【營業中】《可以修正你人生中一個遺憾既萬事屋》

1001 回覆
670 Like 7 Dislike
真係好好睇
我都有個遺憾 大叔可唔可以幫我修正

講比大叔聽下
大叔好正

謝謝
真係超正,睇到補包客個篇好好好好好有畫面,加油丫樓主,你寫既文真係超正,入哂心,睇完之後個畫面仲係腦出現,撐你
真係超正,睇到包客個篇好好好好好有畫面,加油丫樓主,你寫既文真係超正,入哂心,睇完之後個畫面仲係腦出現,撐你
樓主有無一個諗法,用真人做對象講出遺憾,由你去篇寫
婆婆呢篇感觸最大 細個我同婆婆一齊住 佢好錫我
就算我幾曳都好 佢都無鬧我 我俾我媽打果陣 婆婆都會攬實我 話想打死佢咩 細個同婆婆講 我大個要做一個廚師煮野俾佢食 我仲好記得佢笑果個樣
到我中學果陣 淨係識同朋友出去玩 連同我婆婆相處既時間變得越黎越少 甚至有一刻 我覺得我婆婆好煩
之後我無讀書就去左學師做西廚 有做過廚既巴打都應該知 做廚房係斷六親咁濟 基本上我番去食飯既日子可能一個禮拜得一日咁濟 就係果個時候 我婆婆驗到有末期癌症 果陣我個人呆左 係度問自己 點解係我婆婆有事 果段時間佢搬番黎同我一齊住 我都要求自己全部番夜 朝早就照顧我婆婆 果陣我發覺佢雖然病緊 但佢笑得好開心 果一刻 我先知道佢最想既唔係我放低家用俾佢買野食 而係我可以陪佢食下早餐 飲下茶 我忍唔住喊左出黎 佢仲話男仔唔可以咁易喊 你仲要煮野俾我食 佢一直都好自豪咁同佢d街坊講 我個孫係酒店做廚師架
最後到佢嚴重到開唔到眼 睇唔見人既時候 佢仍然摸到我隻手都知道係我去探佢 佢仲用盡佢既力去叫我番工 唔洗去探佢 我認我非常眼淺 我忍唔住喊到豬頭咁
直到依家我叫做有咁上下既實力 可以煮到一手好餸 但佢已經無可能食我親手煮既野 呢個係我人生最大既遺憾

所以希望咁多位巴絲好好珍惜同老人家相處既時間 因為過左去就無架啦 1999 仲要打左咁長 sorry

頂你搞到我眼濕濕

Same

至少最後一段路都有你陪住

真係超正,睇到補包客個篇好好好好好有畫面,加油丫樓主,你寫既文真係超正,入哂心,睇完之後個畫面仲係腦出現,撐你

感謝支持
樓主有無一個諗法,用真人做對象講出遺憾,由你去篇寫

你是指由讀者提供遺憾,然後我去變成故事嗎?
其實呢個故既雛形係打算以呢個形式發展,後來諗諗下怕自己handle唔黎/曲解別人,加上又有朋友勸退左我就無左呢個念頭了
真係好好睇

講比大叔聽下

當年可唔可以揀過另一間中學
日日咁等唔係辦法喎
樓主快啲寫啦日日都係咁F5都未有文
係要逼我留cm屌你嘅
應該番唔到個日,最多俾佢繼續同個女仔做朋友

嚴格黎講佢本人係返唔到去的 ,只有店主可以改寫佢既過去
不過結局點樣都係要睇當事人同個女仔既自由意志

即係好似Steins Gate 主角用D mail 改寫過去咁?
留咗名好耐諗住等你作晒先睇,睇咗一陣依家已經追到live
好好睇,題材好吸引,大概每個人心入面都有想修改嘅事。不過話時話遺憾同後悔係咪有啲分別?後悔先想修改而遺憾係比多次機會你都係唔會想變?no offense
好想知如果自己比個遺憾你,大叔會點修改?唔求變成故,純粹想知如果個陣我無咁做會嘅話之後嘅事會點發展,有冇Facebook page可以pm等大叔贈我幾句窺探下我個平行世界
真係好好睇

講比大叔聽下

當年可唔可以揀過另一間中學

中學六年既所有回憶都可以放棄嗎?
日日咁等唔係辦法喎
樓主快啲寫啦日日都係咁F5都未有文
係要逼我留cm屌你嘅

我每晚都會出一篇㗎 長度由千幾至二千幾不等
不過留言屌下我都好,等我知道有人睇緊
應該番唔到個日,最多俾佢繼續同個女仔做朋友

嚴格黎講佢本人係返唔到去的 ,只有店主可以改寫佢既過去
不過結局點樣都係要睇當事人同個女仔既自由意志

即係好似Steins Gate 主角用D mail 改寫過去咁?

我無睇過呢個故事啊,所以唔太清楚佢點運作
萬事屋就係改寫完既世界會取替舊有世界,所有舊世界既記憶都唔會存在
唔知同個套似唔似?
留咗名好耐諗住等你作晒先睇,睇咗一陣依家已經追到live
好好睇,題材好吸引,大概每個人心入面都有想修改嘅事。不過話時話遺憾同後悔係咪有啲分別?後悔先想修改而遺憾係比多次機會你都係唔會想變?no offense
好想知如果自己比個遺憾你,大叔會點修改?唔求變成故,純粹想知如果個陣我無咁做會嘅話之後嘅事會點發展,有冇Facebook page可以pm等大叔贈我幾句窺探下我個平行世界

Easy, none taken
我都有聽過呢個說法,大概係因為有「遺憾美」呢個terms既出現而衍生呢個說法
我有諗過若然係咁,「遺憾」自然可以做名詞或動詞,但「後悔」我認為係動詞,如果硬要將後悔變成名詞係我角度好似又唔太啱語感,試想如果topic變做「後悔萬事屋」會有啲怪
有錯請屌
係翻譯角度黎諗,如果我見到regrets一字,係大部份既context下我會覺得遺憾同後悔都通

我無Page呀,大叔小薯仔 唔介意既係到留到遺憾,等我9up個結局比你
Btw謝謝支持呀

留明
出文未
留明
出文未

出了
(續第七個晚上:刺青的龐克女孩)(3)

------------

2002年8月10日 中午12時35分 遊樂場

[此段回憶未經修改]

這就是紙條上寫著的日期和地點,這次修正對於龐克女孩來說實在太重要,我反反覆覆的檢查上十遍方敢開始。

遊樂場的入口處站了一家人,三口子正玩得樂也融融。當中那個梳孖辮的女孩子,應該就是龐克女孩。儘管,我覺得這樣稱呼一個乳臭未乾的小女孩真的很奇怪。

那年夏天鑠石流金,女孩的父親體貼地為她們去買汽水。女孩和母親在原地等待,母親指著遠方的海洋館說:「待會等爸爸回來,我們去看魚好不好?」
女孩天真無邪地搖頭,卻指著遠方的雲霄飛車說:「那個。」
母親慈祥的笑了,說:「你太小了,長大後才玩好嗎?」
女孩攢眉蹙額,鬧起彆扭來:「我不要我不要,我要玩!現在要!」
她的呼喊聲引來了不少途人的注意,無可奈何的母親只好想盡辦法哄她:「你看!那邊有氫氣球,你想要一個嗎?」
女孩依著母親指的方向看過去,工作人員正拿著一大束氫氣球。它們被微風輕輕吹拂,好像快能直達雲端。
她迷戀的望著氣球,默默的點頭。
母親見她安靜下來終於鬆一口氣:「媽媽現在就去買,你在這裏千萬別走開啊。」
她的視線還是沒移開,默默的點頭。

女孩一直看著在空中拂場的一個氫氣球。
在芸芸氣球之中,吸引著她的只是那一個。紅色的氣球印有一隻羽翼漸豐的大鳥,旁邊還有幾根羽毛作點綴。
母親才剛走開,一陣強風襲來,為汗流浹背的遊人送爽。賣氣球的工作人員一個不留意,把其中的幾個氫氣球不慎放走了。
女孩大驚,只想到要追著那個氣球走。

遊樂場的遊人眾多,女孩沒理會前面站了甚麼人,只管仰頭望著在上空飛翔的紅色氣球。太陽很刺眼,但她沒理會。
女孩一股勁兒的抬起頭跑啊跑,跑啊跑。不知撞倒了幾個行人。
她只記得當天,她跑了好久好久。

「噗——」
氣球被樹枝無情地戳破了,一個洩氣的皮囊從天而降。
女孩停下來把它撿起。她終於得到它了,只是它已經不會在藍天翩翩起舞。

「小女孩,你的父母呢?」熱心的登山客在山腳一處碰見她。
她不知道,只好搖搖頭。
登山客細心地為她拭汗,令她想起了溫柔母親。
可是自那天起,她再沒見過自己的父母。

就是當天這樣一跑,原本的康莊大道被她跑得崎嶇不平。有時候就是一個分岔路,把我們的命運岔得四分五裂。走了左邊,一生高床軟枕;走了右邊卻可以三餐不繼。
不都是路一條,為甚麼上天總要有些人走得那麼苦。
有機會遇見衪的話,我必定要好好和祂對質。

這十五年來太辛苦了,讓我把一切都扳回正軌。
我看著熟睡了的她,粉紅色的劉海蓋住了一雙睡眼。穿著鐵環的雙唇還像個孩子般流唾液。
這些苦難,實在不應由一個二十歲的女孩子來經歷。

2002年8月10日 中午12時39分 遊樂場
[已編輯]

二零零二年的仲夏,艷陽高掛,幾個氫氣球在上空飛揚,惹來了不少孩子的目光。
母親溫柔的問女孩:「你想要一個嗎?」
女孩看氣球正看得痴迷,只是點頭。
母親笑了,對她說:「媽媽現在就去買,你在這裏千萬別走開啊。」
女孩看著那個印有雀鳥的紅色氣球,拉住了母親的衣角:「要那個。」
母親循她的視線看過去,笑說:「要不這樣,你和媽媽一起去挑?」
女孩點點頭,捉住母親的手走過去。大概是因為太陽很烈,所以媽媽的手被曬得很溫暖。

突然一陣秋風襲來,粗心大意的工作人員不慎放走了幾個氣球,包括女孩一直目不轉睛盯著的紅色氣球。

「啊。」女孩指著在上空飄揚的氣球,它越飛越高,甚至和一隻飛蛾擦身而過。
母親見狀,連忙請工作人員拿一個新的。
「抱歉,」手中執著幾十個氣球的工作人員說:「樂園規定要賣完手上的才可以拿新的出來。要不考慮一下粉紅色這個……」
「是這樣嗎?」母親邊說邊打開名牌手提包,拿出幾張金色鈔票:「這樣可以幫我女兒拿一個嗎?」

女兒望著這個莫名地吸引的紅色氣球,上面的羽毛圖案尤其漂亮。
她左手緊緊捉住氣球的絲帶,右手緊緊捉住媽媽的手。

「別鬆手啊。」母親看到女兒一臉滿足的拿著氣球,溫柔地叮囑她。
「知道了。」女孩回答。說罷,她的右手捉得更牢了。
(待續)

聽日會完左呢個故事了
有感呢章步伐較慢,謝謝各位看倌不離不棄

溫馨提示:結局前仲有三位當事人會出場
溫馨提示2:喜歡故事的大家歡迎留下正評/意見比小弟
一個微細嘅決定
往往可以改變好多野
多到可以影響一個人嘅一生
好想知大叔既故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞