[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
最緊要你有睇到 聽日繼續update
Lm
加油
多謝支持 今晚繼續更文
推啊推
34.

早在我跟卓行熟絡之前,Paula和他已經是級上有名的緋聞情侶。她才華洋溢,唱歌跳舞都是她的強項,學業成績也好,雖然不是典型的美女,卻是一個很有活力、氣質出眾的女生。

本來我跟Paula也不太熟悉,想不到回來了反而有機會讓我們認識。

「Hi~我叫趙寶拉,叫我Paula得喇!」

「我係芯言,之前學校旅行同Jessie一組嗰時識㗎。」

「喔...你係咪扭親腳嗰個女仔?」

「睇黎全級都知我啲瘀野,哈哈!」

三個女生聊天的時間過得特別快,Jessie和Paula都是健談外向的人,有時我只是聽着他們說話也感到很有趣。來到這裡已經一個月,早就習慣了每天和一大班人相處、玩樂。初中生的話題比較單純,不用擔心前途問題,或者是投資儲錢買樓甚麼的,每天要煩惱的只有中午吃甚麼,功課能不能趕在小息前完成,和一些戀愛八卦事。

每個階段都需要面對不同的問題,本來是final year的我,每天都想着將來要找甚麼工作,我的理想興趣又是甚麼,壓力大得喘不過氣來。從前覺得讀書的時間很漫長,卻不知學生時代也會有完結的一天。

而中學的時光,便是我二十二年來最為珍惜的。那種純粹的快樂,不知天高地厚的膽量,還有陪你捱過DSE的同班同學,一起揮灑過青春的汗水,我以為已經是無法觸及的過去,再一次重現眼前。

歷史又會被我如何改寫呢?

「芯言,就放飯喇喎,你同唔同我地一齊食啊?」

「唔喇,約左人,下次丫!」

「好啦,下次搵埋肥仔佢地!」

聽到Jessie提起卓行,心中不禁有點失落,我不太想Paula跟他認識,至少不是現在。我希望在卓行中一的回憶裡,記起的是他的同桌,而不是跟初戀相遇。

我可不可以自私一點?
35.

除了清清要留在運動場跟啦啦隊一起吃飯盒,我們一行五人決定到附近的小商場覓食。因為四社相距甚遠,足足等了十五分鐘才找到大家。正當我們準備離去的時候,我卻聽到命運的呼喚。

「喂!你地去邊食啊?」

Jessie在不遠處向我們揮手,而我只看到她身旁的Paula,像正午的陽光般刺眼。

有些緣份,不能輕易切斷。

「我地諗住去xxx商場二樓掃街啊,嗰到好多小店㗎,一唔一齊?」

謙少看到女生,馬上邀約,Jessie爽快答應,我不禁嘆氣。卓行似乎注意到我的表情,悄悄地走到我身邊,我們越走越慢,落後了一段距離。

「唔想一齊食?」

「我有咩理由唔想?」

「我都唔知,但你一見到Jessie,好似唔太高興咁。」

「你信唔信命運,或者緣份㗎?」

「姐係點?」

「人與人之間嘅相遇都係必然,因為一啲目的,某啲人先會走到你身邊,可能係陪你,可能令你成長,可能令你經歷痛苦,時間或長或短,最後都會離開,你信唔信?」

「所以...你同Jessie咩事?」

「無,無野喇。」

卓行低頭不語,樹葉被微風吹得沙沙作響,小鳥的叫聲,人群的笑聲、腳步聲,汽車的引擎聲,世界的聲音胡亂地交織着,只餘下二人沉重的呼吸聲,各懷心事。

「或者相遇係必然,但故事只可以自己編寫,人生又無劇本,我覺得有啲野係可以努力,所謂目的都係人自己賦予。」
「就好似我地做左同班同學,已經係事實,但係我地可唔可以變熟,係取決於我地,我係咁樣理解。」

我有些吃驚,想不到他在認真思考我的問題。其實我不需要答案,或者說我一早知道答案,只是懊惱着怎樣走完過程。

我正在努力改寫允健和清清的劇本,卻無法改變卓行和Paula相遇的必然。

「你又知你努力緊嘅唔係既定嘅劇本?」

「唔知㗎,但如果我努力左,得到我想要嘅野,本來係點仲重要咩?」

「咁所以你覺得,命運並唔存在?」

「命運都只係人賦予意義,唔重要。」

我陷入沉思。
加油
多謝 晏少少可能up多篇
36.

或許正如卓行所說,所謂命運並不重要,既然知道不會按着劇本走,也不需要介懷劇本是否存在。

有時候就是想得太多,自己也糊塗了。

最後我們跟上大隊,回復嘻嘻哈哈的模樣。Paula已經跟謙少他們混熟了,一點都不見外,這大概也是她的個人魅力吧。穿梭在各式各樣的小食店,我們很快就填飽肚子,起程回到運動場。

一路上卓行和Paula亦沒有甚麼交集,最後各自回到看台,結束了他們平淡的第一次相遇。相遇不等於能相戀,在原來的故事中,卓行一定有在努力吧?

如果主角換了,又能寫出怎麼樣的故事呢?

下午的賽事正式開始,允健還參加了跳高項目,沒多久又離開看台。我們三個女生繼續聊着天南地北,意外地投契。

「芯言,你同頭先肥肥地個男仔好熟㗎?」

「坐我隔離,算係幾熟啦,做咩啊?」

「感覺佢好似好cool咁姐,唔係好敢同佢講野。」

在老掉牙的愛情小說裡,男女主角大多看對方不順眼,因誤會而了解,因好奇而相識,如果這是定律,Paula和卓行注定是個愛情故事。

「識落你就會知道,佢係一個善良嘅人,好為人着想,好細心,好真誠,係一個不可多得嘅好朋友,好得人鍾意嘅肥仔。」

「聽你講都覺得好真誠,哈哈!有機會一定會好好認識佢。」

環環相扣。
好唔想比佢地識呀
未到結局 所有野都話唔埋嘅
輕輕一推
每日都有入黎睇架
比心機
今日好多文
btw到底肥仔係咪鐘意主角 係既話點解肥仔唔開口
多謝支持 有人睇係我寫落去嘅動力
好睇
多謝支持
嗚 好可惜 唔想卓行比第二個搶走
我都唔想
btw咁夜仲唔訓

慣左咁夜 同埋夜晚靈感多啲

夜訓對皮膚唔好 我訓唔著啊!聽日返9點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞