[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
多謝你啊 好感動 我都會繼續寫落去!
加油呀
點解我會入左黎

好好睇 live留名
推呀
推呀
推呀
寫得幾好 如果唔知主角係廿幾歲穿越既話
好好睇呀
回憶返哂黎 加油
新舊讀者都多謝支持啊
因為我啲對話寫得太細路
輕輕一推
可以加d 廿幾歲心境點睇初中既對話,行為既內心戲,除左唔小心講左啲未來既野之外,都可以係對話中透露成熟(除非未穿越前都唔成熟啦 )
多謝巴打意見 我會加返多少少敘述
以前會為左啲朋友轉台 PCCW無朋友 轉左去人仔 好懷念
same here 但因為有一兩個friend係pccw 我又買多張電話卡
31.

才剛踏入課室,已經看見清清他們圍着我和卓行的位置,好像在討論甚麼。

「嘩,你爬上黎㗎?頭先肥仔話樓下見到你,咁鬼耐㗎。」

「佢之前整親嘛,所以我都費時等佢,自己上黎先。」

「你地一朝早傾緊咩啊?」

「講緊陸運會啊,下星期五就係喇!」

清清顯得相當興奮,她說以前小學都沒有辦陸運會,這算是人生第一次的陸運會。她加入了啦啦隊,本來我跟她一起報名的,幸好腳傷來得及時,我便推了這份吃力不討好的活。年少無知總會被學姐欺騙,啦啦隊的確很有趣,但在我的人生中試一次便足矣,我不想再失聲一星期,四肢累得不屬於自己一樣。

順帶一提,我們學校有四社,分別是紅、黃、藍、綠社。我跟清清允健都是紅社,卓行和謙少是黃社,琪姐則是綠社。

「你地三個女仔應該無報咩項目㗎啦?我同肥仔就報左三樣!」

「我報左400米同800米。」

「琪姐,睇你唔出喎。」

「咁你地報咩咁勁啊?」

「擲鐵餅,推鉛球同100米。」

「車,我地班個個男仔都報呢啲㗎啦,夠hea嘛。」

「你唔好睇小肥仔驚人嘅臂力啊!我睇好佢拎牌㗎!」

腦海中閃過卓行替我揹書包的畫面,看起來的確毫不費力,反而跑步才會考起他吧!

「咁卓行又真係幾大力嘅...」

「其實我想問好耐㗎喇,點解你近來都叫佢卓行嘅?」

謙少一問,他們都把焦點放在我身上。

「咁...你地成日嗌佢肥仔佢唔會減到肥㗎嘛。」

「關咩事,佢又無話要減肥!」

眾人向我投射刺熱的目光,一時之間我也想不出怎樣解釋。

「唔係啊,我要減啊。」

卓行一臉認真的說道,剎那間我卻看到他在偷笑。

「下?無啦啦減咩肥?」

「減定差唔多㗎喇,遲下都要溝女㗎嘛。」

五個人翻了大大的白眼。
32.

「做咩幫我解圍

我把紙仔傳給旁邊的卓行。

「費是佢地諗多左姐」

「唔該晒haha」

「但我都想知,做咩唔再嗌我肥仔」

「我想往後回憶返,記得嘅係姚卓行,而唔係邊個都可以做嘅肥仔」

「突然咁認真@@」

「純粹覺得呢段時光好珍貴,想好好記住

「多謝你

人越大,便會發現能叫出你全名的人並沒有幾個。連彼此的名字都沒能記住的關係,大概連朋友也稱不上吧!生命中來來回回的人太多了,重要的人,值得你記着他的名字,叫他一聲「卓行」。

沉悶的英文課還在繼續,我和卓行之間的互動也沒有停止。我們說起台劇日劇,聊着生活的趣事,思考着午飯吃甚麼好,這一小時二十分鐘的課,被藏在grammar in use下大小不一的紙仔填滿。

然後,捱過了漫長的上課天,來到陸運會的大日了。陸運會分開兩天舉行,我們學校特意安排在星期五和一,好讓同學中間有兩天休息時間,十分體貼。

啦啦隊員一早就來到運動場更衣準備,紅色V領毛衣配上黑色百摺短裙,黑色及膝長襪上有兩條紅間作點綴,女生們束起高高的馬尾,戴上紅色蝴蝶結頭飾,可愛之餘帶一點小性感。

允健看着清清,視線已經離不開。

「眼甘甘咁望住我,我着得好怪啊?」

清清雙頰泛紅,用嬌嗲的聲線詢問允健,他卻說不出話來,完全是當機狀態。

「你睇佢嗰樣就知,係比你嘅美貌驚呆左啦!」

「係...啊唔係!唔係唔係!你咁着好好睇啊,唔怪唔怪!」

清清禁不住大笑,語塞的允健的確少見,還有他不知所措的樣子,少男心事早已藏不住。

「知喇知喇!完左再同你地影相,我要落去練習喇。」

「啊...係啊,我今朝沖左蜜糖水比你,仲暖㗎,驚你嗌到沙聲啊...」

紅色的保溫瓶,滿滿的愛意。

「真係比我㗎?多謝你啊允健,我一定飲晒佢!」

從清清輕快的小跳步可以看得出,她很幸福。

我和允健坐在看台較高的位置,整個運動場都看得一清二楚。因為我們要分社坐的關係,大概要等到午飯時間才能跟卓行他們會合。

經過一輪校長致辭、唱校歌的時間,陸運會終於開始。擲鐵餅和推鉛球的場地都在看台對面,唯有在徑賽項目替他們加油吧!既然未有賽事觀看,我和允健便聊起來。

「上次你咪話同清清表白嘅,諗成點啊?」

「我本來諗住約佢平安夜出街,但佢話唔得...」

「竟然?點解啊?」

「太夜屋企唔比。不過,佢話聖誕節日頭可以出黎!」

「係到賣關子,今次得米啦,正日都肯同你出!」

「但我仲未諗到買咩禮物啊,女仔鍾意咩㗎?」

「你知唔知你比起其他男仔優勝嘅地方係咩?」

「唔知喎...」

「係你嘅心思,你識得沖蜜糖水比清清,我相信你都會諗到送咩。」

允健似懂非懂的點頭,我的手機亦震動了一下。我打開背包,裝作找東西,偷偷查看電話。

「好悶啊-_-」
睇完頭兩章見到「他媽的」同「幹」都知唔洗睇落去
唔係台灣用語嗰啲黎咩 不過純粹係嗰刻打到 無乜研究呢啲字眼 如果令你睇得唔舒服 唔好意思 不過之後都係劇情為主
輕輕一推
多謝支持 晏啲更多篇
顧好自己生活先呀
33.

黃社在最左邊,我們紅社在最右邊,這意味着我和卓行此刻相隔最遙遠的距離。

「同謙少吹下水嘛

「佢煩住我咋==」

「咁又係,佢啲爛gag真係好難頂- -」

「你明㗎啦」

「咁你又唔怕我煩

「呢啲野相對㗎姐」

「車,咁我同允健吹水囉bye~」

「哦!你唔怕清清呷醋啊」

「清清先無咁小器- -定係你呷醋咋」

「I am not gay」

我不禁失笑,惹來允健側目,我便把手機放到他的背包裡讓他看。

「乜我鍾意清清嘅事...咁明顯咩...」

「大家心照不宣姐。」

「不過呢,其實你係咪有少少鍾意左卓行?」

「嘩轉話題轉得咁快,唔係啦...」

我想不是吧,其實我自己也不太清楚。人有很強的依賴性,當你習慣了某人的存在,習慣了對方對你好,慢慢就會開始依賴對方,但這不等於喜歡,不一定是愛情。我不希望因為一時的錯覺,而破壞我們現在甚至將來的關係。

有些人,輸不起。

「只係感覺卓行好關心你,而你又好在意佢咁...」

「佢係嗰啲好重視朋友,默默對人好嘅人黎,所以佢唔止係關心我,其實佢對個個都好好。」

「你好似好熟佢咁喎。」

「係觀察入微姐,哈哈!」

「你話無野就無野啦,有時個心自然會話你知答案。」

「嗯...或者係啦...」

然後,一百米的賽事開始集合,卓行也沒有回覆了。初賽人數眾多,跑完一場又一場,我也分不出哪些是我們認識的同學。直到我看見一個落後很多的身影,用跑長跑的速度跑一百米。

「你係行緊一百米定跑緊一百米

大概十五分鐘後,電話再次傳來震動。

「你有睇?」

「唔小心見到有人落後太多~」

「跑步唔係我強項姐- -諗住拎下參與分」

「咁一陣田賽無藉口唔攞牌啦^^」

「拎個銅牌都唔成問題嘅」

「咁大口氣,仲有中二嘅人可能好勁呢haha」

「我都唔弱㗎」

「攞牌請食飯啊下

「一言為定」

今天主要進行徑賽初賽和田賽,星期一的決賽、班接、社接和師生接力才是看點。後來允健也要參加800和1500米賽事,看台上只剩下我一人。

陸運會上沒有同社的朋友,是一件非常孤單的事。

我左看右看,嘗試尋找認識的人,就讓我看到Jessie!我立刻移動到下幾行的位置,跟Jessie打招呼,她知道我只有一個人便示意我坐下來。她旁邊還有一個很眼熟的女生,但我一時之間也想不起來。

「佢係Paula,我小學同學,D班㗎!」

對了,Paula就是卓行的初戀女友。
今晚好似好靜局 有咩意見感受記得講我知啊
係到 今日遲左黎搵你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞