[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
19.

遊戲已經持續了一小時——我們知道了琪姐喜歡隔壁班的男同學,Jessie的男朋友是中三學長,看起來有點毒的阿俊有一個青梅竹馬,算是認定了對方,而Zoe竟然喜歡大我們二十年的班主任何sir。

因為年輕,總愛分享着少男少女的戀愛秘密。

「時間都差唔多,我地依家轉最後一個!」

瓶子逆時針快速轉動,噗通噗通——

「肥仔!」

「我揀True。」

「搞錯啊!你地都無人揀dare嘅!」

謙少得知Jessie有男朋友後,怒羞成怒。

「咪嘈啦你!拿,呢個圈入面嘅女仔,你會想邊個做你女朋友?」

「芯言。」

「WUUUUUUUUUUU——」

我還沒反應過來。

「肥仔係咪鍾意芯言!」
「間接表白?兄弟好波!」
「唔聲唔聲,語出驚人喎肥仔!」
「一齊一齊一齊!」

「我只係喺唔合理嘅選項之中揀個無咁唔合理嘅答案,大驚小怪。」

肥仔冷靜應對,好像這條問題一點都不尷尬,對於眾人的反應他一點都不害羞,如果我沒看到他泛紅的雙耳,我真的以為是這樣。

「芯言你點睇肥仔先?」
「近水樓台喎,trytry啦!」

「咪咁痴線啦你地,完!」

我翻白眼,企圖掩飾我的心虛,起伏不定的內心。

噗通噗通——

我跟肥仔的相遇,不應該是現在。
20.

下午二時半,天晴,微風輕吹,落葉數片,秋意盎然。

集體遊戲時間,肥仔的籃球終於大派用場。

「數字球,大家識玩㗎啦,圍圈,報數!」

「我先!1!」
「2!」
「3!」

我們組了大概二十多人,開始了瘋狂的遊戲,尖叫聲和笑聲,此起彼落。

「15號!」

男班長大叫,應聲拋起籃球,人群四散。

對,根本沒有人在意出面的人叫多少號,走為上着,是玩數字球的生存之道。籃球孤單地在草地上翻滾,直到15號同學忽然想起自己是15號,拾起它——

「停!唔準郁啊!停啊!」

總有幾個活在自己世界的人,一直跑一直跑,跑到九丈遠。

「1~2~3~」

15號跳了三大步,還是用跳遠的方式來跳,離他最近的清清大叫犯規,其餘的人一副幸災樂禍的樣子,還有人躲到樹後觀望。

甚麼規矩,從未存在過。

「Yeah!中左!」

可憐的清清,拿着籃球,思考着——

「6號!」

允健一個箭步,衝向籃球的方向,彷彿能預知清清會叫他一樣,完美接下籃球,跑開的人見狀,又心急地跑回來。

「11號!」

11號,好像是我!籃球在我不遠處,我立刻跑去企圖接住,卻在籃球掉下來之際下意識把它推開了。

「接住個波啊唔係打開啊!蠢!」

肥仔剛好接住籃球,然後拋給我,我立刻大叫:停!

「拿,我比個波你,你唔係諗住掟我啊嘛?」

「睇在你傳波比我份上,嗰三步我豪比你!咁叻避開我個波囉!」

我二話不說,瞄準和我只有五步之遙的肥仔,完美的拋物線,擦過他的手臂。

「面積太大喇你,叫左你減肥㗎啦,蠢!」

我一臉得意地看着他,他竟沉默不語,輕笑兩聲,便叫大家圍過來。

「20號!」

籃球被拋高,有一瞬間遮蓋了刺眼的陽光,我立刻回過神來,不顧一切的轉身向後跑。

啪!

「啊——」
我要文啊
聽日可以up多幾篇 等我
啊!
冇文啊
等你啊 加油
啊 多謝你咁鍾意睇我個故啊
加速寫文中
LM 幾好睇
人仔台

細個可以唔睇電話打哂成句野出黎
多謝支持
+1 依家touch mon已經做唔到
21.

我的確聽到「啪」的一聲,撕裂般的疼痛感從腳踝傳來,我跪坐在地上,試圖把腳伸直,卻痛得無法動彈。

肥仔和允健他們立刻跑過來,有些人卻還未知道發生什麼事,一直跑到遠處,還跑出草地範圍,我不禁失笑。

「扭親姐應該,痛到傻左啊?又喊又笑。」

肥仔口裡嘲笑我,卻皺着眉看着我的腳。

「我唔係想喊啊!太痛咋!」

我抹走眼角的淚水,這樣痛得忍不住哭倒是廿二年來第一次,真是多災多難。

「有冇人叫老師過黎啊?」

還是允健冷靜,梁sir來到後,檢查了我的傷勢,慢慢把我扶到一旁的石櫈坐着。

「有冇同學可以幫我去小食部嗰到買啲冰返黎啊?」

「我去!」

肥仔快速跑到小食部,過了一會又跑回來,用毛巾把冰包好輕輕放在我的腳踝上。冰涼感立刻舒緩了我的痛楚,肥仔一下一下的輕按患處,難得地溫柔。

「卓行你地幾個睇住芯言,我依家聯絡佢家長,同埋叫陳sir車佢返學校先。」

「芯言你點啊?嚇死我地喇,仲好痛啊?」

清清一臉擔心,琪姐他們圍着我,不知所措的模樣。

「無事喇,頭先太突然反應唔切姐,返去睇跌打好快好㗎喇!」

我安慰着他們,好好的秋季大旅行,好像被我破壞了氣氛,我也怪不好意思的。

「你返到去send個message比我啦,等大家唔洗擔心你。」

允健摸着我的頭說道,我知道他在安慰我。

秋季大旅行,提早結束。
22.

「阿媽接走左我喇,依家去睇跌打,唔洗擔心 幫我同埋佢地講聲啦^^」

發送。

在的士裡,我倚在母親的肩上,腳踝的疼痛感已經減退不少,她知道我玩數字球扭傷後,哭笑不得。

「你由細到大都咁貪玩㗎,撞黎撞去,個膝頭哥成日都損晒,依家又扭親,睇你仲敢唔敢咁貪玩!」

「知喇,今次唔小心姐,依家已經好好多其實。」

我握着母親的手,偷看她的側臉,魚尾紋還未偷偷跑出來,那樣年輕的她。

父母不是慢慢變老的,而是有一天你看着他們,突然覺得他們老了很多。

即使他們仍然不厭其煩的對你說教,中氣十足的責罵你東西沒放好,臉上歲月的痕跡卻清晰可見,騙不了人。這個比我高出半個頭的母親,我幾乎忘記了。

「阿媽,你估我會唔會高唔過你?」

後來,我比母親高出大半個頭,但我還是想問。

「你做多啲運動,唔好咁揀飲擇食,咪會高過我囉!你老豆今日放早,我煮餐好嘅,你食多啲野啦!佢見到你咁又會擔心死喇!」

「得喇得喇,我實會快高長大。」

我輕輕擦掉眼角的淚水。

震動。

「好彩聽日教師發展日唔洗返,你好好抖下咪亂郁喇:(」

「知喇你地走未啊@@」

「執緊野準備走喇...」

「好啦,唔阻你喇xd」

「話說呢...其實我有啲野想問下你@@」

「咩事咁神秘xd」

5分鐘過去,沒回覆。我收起電話,母親扶着我下車,一直到我看完跌打回家,才看到允健的訊息。

「今晚再搵你@@」
23.

「你覺得清清點睇我呢@@」

晚上十一時半,允健終於找我。我早就知道他與清清的發展會是如何,可還是比我想像中來得快,看來今天的互動使他們感情升溫不少。

「你應該feel到㗎,盲嘅都睇得出喎-v-」

「其實我想黎緊聖誕節同佢表白@@但又唔知會唔會好快...」

「要相信自己啊^^我諗清清一定好開心」

「你...會唔會介意@@」

這條問題,我有些始料不及。

他認為我會介意甚麼呢?因為我們三個都是好朋友,他怕他們在一起以後會忽略我?怕我會在他們中間當電燈膽?還是,他認為我曾經跟他有過甚麼,而他最後選擇了我的好朋友所以我會介意?難道我說介意,他就會按兵不動?

我知道,得到我的支持後,他才能心安理得。也許這才是最難受的事,在曖昧遊戲裡受了傷,還得替對方編藉口,倒過來安慰對方。

但我不怪他,因為沒有人想當白臉。

「有咩好介意xd定你驚我做電燈膽咋:@」

「緊係唔會!多謝你

「我要抖喇,你慢慢諗下表白大計啦^^」

「好!goodnight

我放下電話,嘗試入睡,可是房間瀰漫着跌打酒味,腳踝被膏藥包住也不太舒服,還有一點痕癢,實在難以入睡。我輾轉反側,再一次拿起手機。

「訓左未?」

肥仔居然主動找我。

我想起了今天玩true or dare的時候,然後他自告奮勇跑去小食部替我買冰,還有溫柔地替我冰敷的畫面...

心跳聲充滿房間,無限放大——

「未haha」
24.

「隻腳點啊

「痛就唔係好痛haha 但敷住藥好唔舒服囉,仲好痕T_T」

「Sorry啊...今日係咪我搞到你失神

我不太記得扭傷前發生甚麼事,腦海中只有肥仔的笑臉,看似嘲笑卻帶點寵溺的眼神。

他一直都是這樣,毒舌背後藏着關心,一臉滿不在乎卻總是默默在幫忙,他不需要你回應他的好,現在是這樣,三年後也是這樣。

我不曾懷疑,那或許是比友情更多的情感,因為他不想讓你有這種錯覺,所以他對每個都好。

可能你會問:那也不代表他不是對你特別好啊?

特別,如何衡量特別?就是有太多太多的自以為特別,才讓人受傷。我憑甚麼會是特別的一個呢?

在未說破之前,從來不要認為自己特別。

「關你咩事喎我自己唔小心姐haha 仲有今日唔該你啊^^」

「傻啦,唔通見死不救咩」

「點都好啦,多謝你

「咁客氣,唔似你喎」

「呢啲叫禮貌啊^_^」

「下話- -」

「下啊= =」

「無聊- -快啲休息啦你,攤下攤下就會訓到」

「知喇,你都係,早抖

「早抖

心跳回復正常,腦袋卻無法停止思考。
有冇人有睇緊啊
睇緊呀
有啊 仲有嗎??
睇緊
G持!
太好喇仲有人睇 聽晚繼續更新
多謝支持
Lm 追緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞